Δεν φταις εσύ που ανακατεύεις γλυκές και αλμυρές γεύσεις μαζί ούτε που ύστερα από ένα γλυκό θες οπωσδήποτε να φας ένα αλμυρό φαγητό. Οι διατροφικές ελλείψεις φταίνε και ο εγκέφαλος…
Τα χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα μικροσυστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά) μπορούν να σας κάνουν να λαχταράτε οτιδήποτε, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι ασχέτως τι έχετε καταναλώσει προηγουμένως. Αντίθετα με ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε, μάλιστα, δεν επιθυμούμε πάντα αυτό που έχει ανάγκη το σώμα μας. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνήσιου, για παράδειγμα, μας κάνουν να θέλουμε περισσότερο κάτι γλυκό παρά κάτι αλμυρό.
Οι ελλείψεις σε πέντε θρεπτικά συστατικά, λοιπόν, είναι εκείνες που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε εντελώς εκτός ελέγχου μπροστά στο φαγητό:
Ασβέστιο και μαγνήσιο: Τα χαμηλά επίπεδα σε αυτά τα δύο ιχνοστοιχεία -τα οποία συνήθως συνεργάζονται- σας κάνουν να έχετε απότομες λαχτάρες για γλυκό και αλμυρό. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνήσιου πυροδοτούν τη λαχτάρα για σοκολάτα. Το στρες αλλά και η υπερβολική κατανάλωση σνακ μπορεί να ρίξουν τα επίπεδα ασβεστίου, βάζοντας σας σε ένα φαύλο κύκλο.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει το στρες. Σε περιόδους αυξημένου στρες ο οργανισμός εξαντλεί τα αποθέματά του κι έτσι σας ωθεί στο υπερβολικό φαγητό, ανεξαρτήτου γεύσης.
Ψευδάργυρος: Συνήθως είναι χαμηλός στους ηλικιωμένους κι όσους έχουν αυξημένο στρες. Η έλλειψή τους δεν οξύνει τόσο το αίσθημα της πείνας όσο ότι «κοιμίζει» τη γεύση. Αυτό σημαίνει ότι πρόσθετε περισσότερο αλάτι και ζάχαρη στα φαγητά.
Σίδηρος: Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ανοίγουν την όρεξη. Τόσο απλά.
Ω3: Η έλλειψη τους θεωρείται ότι «ξυπνάει» τη λαχτάρα για τυρί.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μηνύματα που στέλνει ο εγκέφαλος, όπως ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες. Ο εγκέφαλός σου αγαπά τόσο πολύ την ποικιλία, που οι ειδικοί κατέληξαν μπορεί να «βαρεθεί» μια συγκεκριμένη γεύση, αλλά μπορεί επίσης να βιώσεις και ποικιλία κορεσμού. Έτσι, προσπαθείς να αλλάξεις συνεχώς γεύσεις, για να βρεις «ενδιαφέρον».