Το ψήσιμο στη σχάρα, συγκεκριμένα στα κάρβουνα, είναι ένας τρόπος για να ψήσουμε τα λαχανικά μας. Ωστόσο, θα πρέπει να δείξουμε προσοχή για να μην καταλήξουν στα… σκουπίδια, επειδή δεν θα τρώγονται.
Για να έχετε το σωστό αποτέλεσμα στο ψήσιμο, ώστε να μην γίνουν πιο μαλακά και καταλήξουν… πουρές ή να μην καούν εξωτερικά και εσωτερικά είναι άψητα, θα πρέπει να δώσετε σημασία στη λεπτομέρεια. Εμείς σας παρουσιάζουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη, ώστε να τα αποφύγετε…
Δεν προ-μαγειρεύετε τα λαχανικά σας: Αν και όλα τα λαχανικά μπορούν να ψηθούν στη σχάρα, κάποια είναι ευκολότερο να τα διαχειριστείτε από ότι κάποια άλλα. Για παράδειγμα, λαχανικά όπως το κολοκύθι, τα κρεμμύδια και οι πιπεριές είναι επιλογές που ψήνονται γρήγορα και πολύ εύκολα χωρίς να καούν εξωτερικά. Όμως, οι πατάτες και οι κολοκύθες δεν ψήνονται το ίδιο εύκολα και γρήγορα εάν δεν τις προ-μαγειρέψετε γιατί είναι σκληρές.
Δεν τα αρτύζετε αρκετά: Όπως το κρέας, έτσι και τα λαχανικά χρειάζονται το αλάτισμα και τα μπαχαρικά τους, για να έχετε πιο πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα.
Τα βυθίζετε σε σάλτσες με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Σάς αρέσει να γλασάρετε τα λαχανικά σας όπως ακριβώς και τα κρεατικά; Εάν ναι, σίγουρα τα έχετε ψήσει γλασαρισμένα και το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο καλό, γιατί καίγονταν πριν ακόμα το αντιληφθείτε. Σάλτσες όπως η μπάρμπεκιου, το σιρόπι βαλσαμικού ή οι γλυκόξινες καραμελώνουν και καίγονται στη φωτιά. Δοκιμάστε να φτιάξετε μαρινάδες με ξίδι ή λεμόνι, ελαιόλαδο και μπαχαρικά.
Δεν λαδώνετε τη σχάρα: Αφού καθαρίσετε καλά τη σχάρα και μετά την περάσετε με λίγο λεμόνι, επόμενο βήμα σας θα πρέπει να είναι το λάδωμα με ένα πινέλο σιλικόνης κατά προτίμηση και όταν θα είναι καυτή. Σε διαφορετική περίπτωση, τα λαχανικά θα κολλήσουν.
Τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά: Όταν τα έχετε πάνω από δυνατή φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος, το πιο πιθανό είναι να καούν. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε το ψήσιμο σε δυνατή φωτιά και να τα μεταφέρετε στη συνέχεια στα σημεία που η φωτιά έχει «πέσει». Έτσι και θα ψηθούν καλύτερα και θα έχετε τον απόλυτο έλεγχο.
Τα «ξεχνάτε» στη σχάρα: Τα λαχανικά ψήνονται πολύ γρήγορα. Μην τα αφήσετε από τα μάτια σας εάν θέλετε να τα απολαύσετε τραγανά εξωτερικά και τρυφερά εσωτερικά. Υπολογίστε ότι ο μέσος όρος του χρόνου ψησίματος στη φωτιά είναι ο μισός από εκείνον του ψησίματος στο φούρνο.