Η ντομάτα χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες σαν φρέσκο λαχανικό στις σαλάτες, αλλά και σε χιλιάδες συνταγές μαγειρικής με τη μορφή σάλτσας ή πελτέ. Η καλλιέργειά της, ωστόσο, είναι απαιτητική.

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας. Είναι καλύτερο να επιλέγουμε ποικιλίες ντομάτας που είναι ντόπιες ή παραδοσιακές της περιοχής μας ή άλλες που έχουν δοκιμαστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας, ως προς τις θερμοκρασίες, την υγρασία και την ηλιοφάνεια. Έτσι, θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στην καλλιέργειά τους στον κήπο μας ή στην αυλή του σπιτιού μας.

Είναι, επίσης, καλό να διατηρούμε κάθε χρόνο το δικό μας σπόρο από την καλλιέργειά της. Για να φυτέψουμε σπόρο ποικιλιών της ντομάτας, φτιάχνουμε ειδικό σπορείο-θερμοκήπιο χρησιμοποιώντας κατάλληλο φυτόχωμα σποράς. Οι σπόροι θα βλαστήσουν ιδανικά σε θερμοκρασίες 22-25 βαθμούς Κελσίου.

Προσφέρουμε στα νεαρά φυτά ντομάτας σταδιακά αρκετή ηλιοφάνεια για να έχουν καλή ανάπτυξη λόγω φωτοσύνθεσης. Προσέχουμε να μην παραποτίζουμε τα νεαρά φυτά ντομάτας, για να μη δημιουργήσουν λεπτούς και αδύναμους βλαστούς, και για να μην έχουμε σαπίσματα στη ρίζα. Μπορείς να δεις κι άλλες πληροφορίες για την καλλιέργεια της ντομάτας μέσω του ακόλουθου βίντεο:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!