Παραγωγοί στην Άστραχαν της Ρωσίας, έπειτα από αρκετές προσπάθειες, κατάφεραν να καλλιεργήσουν το πρώτο βρώσιμο καρπούζι με λευκή αντί για κόκκινη ή ροζ σάρκα.

​Ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι είναι ακίνδυνο για όσους πάσχουν από αλλεργίες, καθώς και για έγκυες και θηλάζουσες μητέρες μιας και δεν περιέχει χρωστικές ουσίες.

«Τα συνηθισμένα κόκκινα καρπούζια, ή οι ντομάτες και οι κόκκινες πιπεριές, περιέχουν λυκοπένιο, μια ουσία που συχνά προκαλεί αλλεργίες. Τα πορτοκαλί και τα κίτρινα καρπούζια επίσης περιέχουν διάφορα καροτενοειδή, το ίδιο και τα καρότα και οι κολοκύθες, τα οποία προκαλούν αντίδραση σε κάποιους οργανισμούς, αν και πιο σπάνια. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν οι φυσικές χρωστικές ουσίες, δηλαδή, ένα λευκό καρπούζι θα πρέπει να είναι ακόμη πιο ασφαλές, καθώς δεν περιέχει κάτι που θα προκαλέσει αλλεργίες» εξηγεί ο διευθυντής της εταιρείας παραγωγής σπόρων «MasterSemia», Αρτιόμ Σοκολόφ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους γεωπόνους, το καρπούζι παραμένει γλυκό και ζουμερό.

«Υπάρχουν παρόμοια λευκά καρπούζια στον κόσμο, αλλά δεν είναι γνωστό τι γεύση έχουν. Τα δικά μας έχουν ελαφρώς ξινή γεύση, η οποία πιθανότατα οφείλεται στην πλήρη απουσία των φυσικών χρωστικών ουσιών. Φυσικά, πρέπει να πραγματοποιηθεί μια πλήρης χημική εξέταση για να καταλάβουμε τα ποσοστά γλυκόζης, φρουκτόζης, σακχαρόζης και άλλων ουσιών επειδή η γεύση εξαρτάται από αυτές» δηλώνει ο Σοκολόφ.

Οι γεωπόνοι του Άστραχαν χρειάστηκαν περίπου 15 χρόνια για να καλλιεργήσουν μια τέτοια ποικιλία. Αρχικά ξεκίνησαν με τα κίτρινα καρπούζια και στη συνέχεια προσπαθούσαν συνεχώς να καλλιεργούν νέα, πιο άχρωμα διασταυρώνοντας καλλιεργημένες και άγριες ποικιλίες σε διάφορους συνδυασμούς, δημιουργώντας περισσότερα από 1.000 δείγματα καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου.

Αναμένεται ότι τα καρπούζια θα ωριμάσουν στις αρχές του Αυγούστου και θα σταλούν για κρατικό έλεγχο, και στο τέλος του 2020 με αρχές του 2021 η ποικιλία θα λάβει κρατική πιστοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση, το επόμενο καλοκαίρι τα λευκά καρπούζια θα μπορούν να μπουν στα ράφια των καταστημάτων.

Αρχικά οι γεωπόνοι περιμένουν μια μικρή αλλά σταθερή ζήτηση, καθώς οι καταναλωτές πρέπει να τα μάθουν, να εξοικειωθούν και να εκτιμήσουν τη γεύση του νέου προϊόντος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι καταναλωτές δεν θα βιαστούν να το αγοράσουν, αλλά μπορεί να το δοκιμάσουν με ενδιαφέρον, ως κάτι εξωτικό. Τα κίτρινα καρπούζια κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και 15 χρόνια, αλλά μόνο τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια υπάρχει κάποια ζήτηση. Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί από καιρό αγοράζουν σπόρους και τα καλλιεργούν. Θεωρώ ότι έτσι θα είναι και με τα λευκά καρπούζια» καταλήγει ο Σοκολόφ.