Τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο συνήθως είναι όμορφα στην όψη, αλλά ταυτόχρονα δύσκολα στη χρήση τους.
Παράλληλα, υπάρχουν κάποια φαγητά που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μαγειρευτούν σε τηγάνι ή σε κατσαρόλα από το συγκεκριμένο υλικό και σας εξηγούμε το λόγο…
Αβγά: Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείτε την κατσαρόλα σας τόσο καλύτερα θα λειτουργεί. Αλλά όταν την πιάσετε στα χέρια σας για πρώτη φορά θα πρέπει να αποφύγετε το μαγείρεμα τροφίμων που κολλάνε, όπως η ομελέτα. Το αποτέλεσμα θα είναι να τρίψετε τον πάτο με σφουγγάρι, κάτι που θα γδάρει το σκεύος.
Σάλτσα ντομάτας: Τα όξινα συστατικά, όπως οι ντομάτες, τα λεμόνια και το ξύδι, μπορούν να αντιδράσουν με το μέταλλο, με αποτέλεσμα να διεισδύσει στο φαγητό σας, αλλά και να διαβρώσει και το σκεύος σας. Για να το αποφύγετε αυτό, αρκεί να ρίξετε ένα ποτήρι κρασιού μέσα στην κατσαρόλα την ώρα που μαγειρεύετε το φαγητό σας.
Επιδόρπια: Η επιφάνεια από χυτοσίδηρο του σκεύους σας είναι πορώδης, που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει τη γεύση από οτιδήποτε κι αν μαγειρέψετε. Οπότε, εάν έχετε μαγειρέψει κάτι αλμυρό αποφύγετε στη συνέχεια να φτιάξετε στο ίδιο σκεύος κάτι γλυκό. Η λύση θα είναι να έχετε δύο διαφορετικά σκεύη, ένα για κάθε Παρασκευή.
Ψάρια: Τα ντελικάτα ψάρια, όπως η γλώσσα ή η πέστροφα, θα διαλυθούν μέσα στο τηγάνι από την υψηλή θερμοκρασία. Αφήστε τα πιο «εύθραυστα» ψάρια για ένα απλό τηγάνι και χρησιμοποιήστε αυτό από χυτοσίδηρο για ψάρια με περισσότερη σάρκα, όπως ο σολομός και ο τόνος.
Κρύα πιάτα: Να αφήνετε πάντα το τηγάνι σας να ζεσταθεί καλά προτού προσθέσετε υλικά σε αυτό. Εάν μαγειρεύετε σε μια κατσαρόλα που ζεσταίνεται, οι πιθανότητες είναι πως το φαγητό σας θα κολλήσει.
Υγρά υλικά: Το μαγείρεμα των υγρών υλικών στην κατσαρόλα ή το τηγάνι από χυτοσίδηρο μπορεί να γίνει, αλλά με μέτρο. Για να αποφύγετε ενδεχόμενο εμφάνισης σκουριάς πάντα να αφαιρείτε τα φαγητά μετά το μαγείρεμα και να βεβαιώνεστε ότι σκουπίσατε καλά το τηγάνι ή την κατσαρόλα σας προτού τα βάλετε στο ντουλάπι.