Οι τηγανιτές πατάτες λατρεύονται από πολλούς, αλλά μόνο όσο είναι ζεστές. Όταν κρυώνουν χάνουν μεγάλο μέρος της νοστιμιάς τους και υπάρχει λόγος για αυτό.
Οι πατάτες αποτελούνται ως επί το πλείστον από άμυλο, το οποίο είναι πολυμερής υδατάνθρακας. Όταν τις μαγειρεύουμε το άμυλο διογκώνεται με το νερό. Το εσωτερικό της τηγανιτής πατάτας φουσκώνει και γίνεται αφράτο και νόστιμο, αλλά όταν οι πατάτες κρυώνουν το νερό που ήταν στο εσωτερικό τους βγαίνει προς τα έξω. Αυτό νοτίζει τις πατάτες εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό τους χάνει τη λεία υφή του και γίνεται αμμώδες.
Εάν δοκιμάσετε να ξαναζεστάνετε τις τηγανιτές πατάτες θα διαπιστώσετε πως το νερό έχει φύγει από το εσωτερικό τους και δεν επιστρέφει ό,τι κι αν κάνετε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι κατεψυγμένες προτηγανισμένες πατάτες καλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα πάγου.