Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να έχουμε αβγά στο ψυγείο μας, αλλά να μη θυμόμαστε πότε τα αγοράσαμε και εάν είναι πλέον κατάλληλα προς κατανάλωση.
Εάν τα αβγά είναι συσκευασμένα, ελέγξετε τα στοιχεία της συσκευασίας για την κατηγορία ποιότητας (Α, Β, Γ), βάρος, ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, ημερομηνία γέννησης και λήξης. Εάν δεν είναι, να ξέρετε πως ο γενικός «κανόνας» λέει ότι όσο λιγότερο φρέσκο είναι το αβγό τόσο πιο ελαφρύ είναι.
Ρίξτε το αβγό σε ένα μπολ γεμάτο νερό και παρατηρήστε το. Εάν είναι φρέσκο (το πολύ πέντε ημερών) θα πάει στον πάτο και θα παραμένει σε οριζόντια θέση. Το λιγότερο φρέσκο αβγό (περίπου μία εβδομάδα) θα αιωρείται σε κάθετη θέση. Το μπαγιάτικο, τουλάχιστον τριών εβδομάδων, θα επιπλέει.
Μπορείτε, από την άλλη, να δοκιμάσετε και τον «ηχητικό έλεγχο». Απλά, βάλτε το αβγό δίπλα από το αφτί σας και κουνήστε το ελαφρά. Ο κρόκος δεν θα πρέπει να χτυπάει στα τοιχώματα.