Τα μπάρμπεκιου είναι ένας δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος το καλοκαίρι. Συνήθως, ψήνουμε στα κάρβουνα κρέατα, ψάρια και λαχανικά, αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι επιλογές μας.
Εάν σου αρέσει η ξεροψημένη κρούστα, τότε η ψησταριά είναι η ιδανική επιλογή για να μαγειρέψεις την πίτσα σου. Αλεύρωσε καλά τη ζύμη και φρόντισε το πάχος της να είναι κοντά στα δύο εκατοστά. Ψήσε το ζυμάρι κι εν συνεχεία πρόσθεσε από πάνω ό,τι υλικό επιθυμείς.
Ίσως δεν πηγαίνει το μυαλό σου, αλλά στη σχάρα μπορείς να ψήσεις και φρούτα, τα οποία θα πρέπει πρώτα να έχεις αλείψει με λάδι. Τα καταλληλότερα φρούτα για τα κάρβουνα είναι οι φράουλες, το καρπούζι, το ροδάκινο και τα δαμάσκηνα.
Στην περίπτωση που σου αρέσει να φτιάχνεις σαγανάκι στο τηγάνι ή ψητή φέτα στο φούρνο, μπορείς να κάνεις το ίδιο και στη σχάρα. Το χαλούμι και το κεφαλοτύρι θεωρούνται ιδανικά για ψήσιμο στα κάρβουνα, αφού θα αναπτύξουν ωραία κρούστα απέξω, ενώ το εσωτερικό τους θα παραμένει μαλακό και αλμυρό. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσες να δοκιμάσεις και με μια χοντρή φέτα προβολόνε ή μπρι.
Υπάρχουν και οι τορτίγιες, οι οποίες θα γίνουν τραγανές εφόσον επιλέξεις να τις ψήσεις στα κάρβουνα, αφού πρώτα τις πασπαλίσεις με λίγο λάδι, ενώ εάν σου αρέσουν τα θαλασσινά μπορείς να επιλέξεις τα στρείδια. Τέλος, μπορείς να ψήσεις γεμιστές πατάτες, αρκεί να μην ξεπερνούν σε βάρος -η καθεμία- τα 180 γρ. Οι πατάτες θα πρέπει να είναι πολύ καλά καθαρισμένες, να έχουν αλειφθεί με ελαιόλαδο και να παραμείνουν στη σχάρα για περίπου μία ώρα, σε χαμηλή φωτιά. Το γέμισμα θα πρέπει να γίνει αφού ψηθούν.