Η κέτσαπ είναι από τις πλέον δημοφιλείς σάλτσες, καθώς συνοδεύει πολλά φαγητά, από πατάτες τηγανιτές μέχρι μακαρόνια.

Στις μέρες μας όταν λέμε «κέτσαπ» εννοούμε την πυκνή σάλτσα με βάση την ντομάτα, που έχει γλυκόξινη και πικάντικη γεύση. Δεν ήταν, όμως, πάντοτε έτσι, αφού η πρώτη χρήση της ήταν ως φάρμακο.

Μέχρι τις αρχές του 1800 οι ντομάτες θεωρούνταν δηλητηριώδης φυτό και γενικά απέφευγαν την κατανάλωσή τους. Τη δεκαετία του 1830 έγιναν της μόδας οι ελαφρώς καυτερές σάλτσες ντομάτας, όπως η κέτσαπ, οι οποίες ξεκίνησαν να διαφημίζονται εκείνη την εποχή ως ένα γιατρικό για σχεδόν όλες τις ασθένειες. Υπάρχουν αναφορές, μάλιστα, πως το 1834 την πουλούσαν σε χάπια για τη θεραπεία της διάρροιας και του ίκτερου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα γνωρίζουμε ότι πράγματι οι ντομάτες περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς και καρδιακών και άλλων παθήσεων. Επίσης, η μεγάλη περιεκτικότητα της ντομάτας σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη και τη θεραπεία κρυολογημάτων.