Η ιταλική κουζίνα είναι από τις πλέον δημοφιλείς παγκοσμίως, αφού ειδικά τα ζυμαρικά και οι πίτσες αποτελούν αδυναμία πολλών.
Ωστόσο, πολλές από τις συνταγές που νομίζουμε πως είναι ιταλικές οι ντόπιοι δεν θα τις έφτιαχναν ποτέ, κάποιες από αυτές μάλιστα ούτε καν τις γνωρίζουν.
Σκορδόψωμο: Μπορεί εμείς να το παραγγέλνουμε συχνά μαζί με την πίτσα μας και να το βρίσκουμε πάντα στο μενού των ιταλικών εστιατορίων, ωστόσο το σκορδόψωμο δεν είναι στην πραγματικότητα ιταλικό πιάτο. Το πιο κοντινό σε σκορδόψωμο που θα βρεις στη γείτονα χώρα είναι οι μπρουσκέτες, οι οποίες παραδοσιακά φτιάχνονται με φρέσκο ψωμί Τοσκάνης.
Ιταλικό dressing: Συνήθως περιέχει λάδι, ξίδι, μυρωδικά, μπαχαρικά και αλάτι. Ωστόσο, οι Ιταλοί σπάνια χρησιμοποιούν dressing στη σαλάτα τους. Ακόμα και όταν το κάνουν επιλέγουν μόνο λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κι όχι σάλτσες σαλάτας.
Πίτσα πεπερόνι: Στην Ιταλία, εάν παραγγείλεις πίτσα πεπερόνι, θα σου φέρουν μία γεμάτη με πιπεριές. Λένε ότι όταν οι Ιταλοί μετανάστευσαν στην Αμερική η λέξη κάπου «χάθηκε» στη μετάφραση και στον υπόλοιπο κόσμο είναι πλέον συνυφασμένη με το γνωστό αλλαντικό κι όχι με τις πιπεριές. Από την άλλη, οι Ιταλοί συνηθίζουν να βάζουν στην πίτσα λαχανικά και όχι αλλαντικά. Επίσης, οι πίτσες τους έχουν πολύ λεπτή ζύμη και λιγότερο τυρί και σάλτσα.
Κοτόπουλο με παρμεζάνα: Η παρμεζάνα είναι «βέρα» Ιταλίδα, αλλά στην Ιταλία δεν συνηθίζουν να τη συνδυάζουν με το κοτόπουλο. Η μοναδική συνταγή που θα λέγαμε ότι μοιάζει λίγο είναι η μελιτζάνα στο φούρνο με παρμεζάνα.
Καρμπονάρα: Η μακαρονάδα που τρώμε στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Ιταλίας. Εμείς συνήθως τη φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας κρέμα γάλακτος, μπέικον και παρμεζάνα, ενίοτε και μαϊντανό. Η αυθεντική συνταγή, όμως, έχει μόνο πέντε υλικά: σπαγγέτι, κρόκο αβγού, γκουαντσιάλε, πεκορίνο Ρομάνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.