Αδιαμφισβήτητα, το σουβλάκι, αποτελεί το αγαπημένο junk food όλων των Ελλήνων, μικρών και μεγάλων, καθώς, η «λαχτάρα» για ένα τυλιχτό παραμένει αναλλοίωτη είτε με την πανδημία είτε με την οικονομική κρίση.
Ωστόσο, η τιμή για ένα σουβλάκι εξακολουθεί να ανεβαίνει, με το μέσο κόστος να βρίσκεται λίγο κάτω από τα τρία ευρώ.
Το σουβλάκι έφτασε σε αυτή την τιμή πριν από περίπου ένα χρόνο, με τους ιδιοκτήτες των ψητοπωλείων να επικαλούνται την αύξηση της διεθνούς τιμής του χοιρινού και τον υψηλό ΦΠΑ. Σήμερα, ωστόσο, αυτοί οι δυο επιβαρυντικοί παράγοντες για το σουβλάκι δεν υφίστανται, όμως οι τιμές παραμένουν στα ύψη.
Πόσο κοστίζει το σουβλάκι σήμερα
Τα περισσότερα ψητοπωλεία αγοράζουν έτοιμο κατεψυγμένο γύρο από χοιρινό εισαγωγής, έτσι η αύξηση των διεθνών τιμών ανέβασε και την τιμή στο σουβλάκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 2,40 ευρώ τον περσινό Απρίλιο, η τιμή του «σκαρφάλωσε» ακόμη και στα 2,80 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020.
Τον Απρίλιο του 2019, η τιμή του ολλανδικού χοιρινού ήταν 1,39 ευρώ το κιλό και πλέον έχει πέσει στο 1,04 ευρώ, όμως η τιμή στο σουβλάκι παραμένει στα ύψη.
Ο πρόεδρος ψητοπωλών Αθήνας μιλώντας στην κάμερα του Open ανέφερε ότι οι τιμές ήταν σταθερές για 9 χρόνια.
«Λογικό είναι να προσπαθήσεις να πάρεις ένα μικρό κέρδος για να επιζήσεις», υποστήριξε, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος βιομηχανίας παραγωγής γύρου, Νικόλαος Λουστός, τονίζει ότι τα έξοδα των ψητοπωλών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αυξημένα.
Πάντως, η τιμή στο σουβλάκι παραμένει αμετάβλητη, παρότι έχει μεσολαβήσει και η μείωση στο ΦΠΑ από το 24% στο 13%.
Δείτε το ρεπορτάζ του Open για το «χρηματιστήριο» του αγαπημένου junk food των Ελλήνων: