Το μέλι χρησιμοποιείται από την Αρχαία Ελλάδα, τότε μάλιστα ήταν βασικό κομμάτι της διατροφής του πληθυσμού. Απούσης της ζάχαρης, αποτελούσε την πρώτη ύλη για σχεδόν όλα τα γλυκίσματα τους, ενώ ταυτόχρονα εμπλούτιζε γευστικά και τις σαλάτες.
Πλέον, οι περισσότεροι το αγοράζουμε από το εμπόριο, αλλά πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως δεν είναι νοθευμένο; Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι, αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.
Το μέλι πρέπει να διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και το συσκευασμένο μέλι πρέπει να φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή, καθώς και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.
Όσον αφορά στην κρυστάλλωση, είναι μια φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.
Από εκεί και πέρα, δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο ύστερ από συνεννόηση με το γιατρό τους.