Στο παρακάτω βίντεο που φέρει τον τίτλο «Μία πιο προσκετική ματιά στη γλουτένη» ο σεφ της εκπομπής παρουσιάζει με τον πιο παραστατικό τρόπο το πως το σύνθετο πρωτεϊνών της φλιαδίνης και της γλουτελίνης, ουσίες που είναι ενωμένες με άμυλο στο ενδοσπέρμιο του σπόρου του σιταριού, αλλά και σε άλλα συναφή δημητριακά, όπως το κριθάρι και η σίκαλη, έχει την ιδιότητα να δίνει ελαστικότητα στη ζύμη, μετατρέποντάς την στην κυριολεξία σε …πλαστική.
Στο 2.13 μάλιστα του video, ο παρουσιαστής φέρνει ….τρόμπα και φουσκώνει την γλουτένη σαν πλαστικό μπαλόνι. Το οποίο, μάλιστα…δεν σπάει με τίποτα!
Κάπως έτσι , λοιπόν, η γλουτένη χρησιμοποιείται σε τρόφιμα ως πυκνωτικό (κέικ και ψωμί που «φουσκώνει»), αλλά και ως ενισχυτικό γεύσης και συμπλήρωμα πρωτεϊνης.
Ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη;
Η γλουτένη βρίσκεται σε κάθε φαγητό που περιέχει δημητριακά. Τέτοια φαγητά είναι, για παράδειγμα, τα ζυμαρικά, τα κέικ, οι περισσότεροι τύποι ψωμιού και κάποια είδη έτοιμων γευμάτων. Επιπλέον, οι περισσότερες μπίρες είναι από κριθάρι, άρα περιέχουν και γλουτένη.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=zDEcvSc2UKA&feature=emb_title
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.