Επειδή η μέρα το επιβάλει – ακόμα και αν δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποιο πάρτι – να πιούμε μία σαμπάνια, σας δίνουμε μερικές σημαντικές συμβουλές.

Ανεξάρτητα από το αν την πίνεις ή την ψεκάζεις, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσεις παρά με μια σαμπάνια, η οποία λέγεται και βασιλιάς των κρασιών, καθώς διαθέτει μοναδικό τρόπο παραγωγής, βασιλική καταγωγή και φυσικά σπουδαίο μάρκετινγκ.

Ενώ οι περισσότεροι από εσάς νομίζετε ότι το πέταγμα του φελλού και το σερβίρισμα αυτής της αφρώδης πανδαισίας σε μακριά, ψηλά ποτήρια – με τον αφρό να ξεχειλίζει από το στόμιο – είναι ο σωστός τρόπος για να απολαύσει κανείς έναν αφρώδη οίνο, έχετε μαύρα μεσάνυχτα.

Αν λοιπόν δεν είστε ο Λούις Χάμιλτον ή γκαρσόνι σε μπουζούκια, παρακάτω σας αναφέρουμε 5+1 λάθη που συνηθως κάνετε πριν και κατά το άνοιγμα μιας σαμπάνιας, ώστε να τα αποφύγετε αυτή την Πρωτοχρονιά.

Θερμοκρασία

Ενώ οι περισσότεροι νομίζουν ότι μια σαμπάνια πρέπει να πίνεται πολύ κρύα, κάνουν λάθος, καθώς η θερμοκρασία θα καλύψει τις υπέροχες γεύσεις και τα αρώματα της. Η σωστή θερμοκρασία είναι μεταξύ 7 ℃ έως 10 ℃. Για να το πετύχετε, βγάλτε το μπουκάλι της σαμπάνιας έξω από το ψυγείο, περίπου 15 λεπτά πριν από το σερβίρισμα.

Μέγεθος

Κανείς δεν μένει ικανοποιημένος με μόνο με ένα ποτήρι σαμπάνιας, οπότε αν προκειται να γιορτάσετε την Πρωτοχρονιά με πάνω από 4 άτομα προτιμήστε μια φιάλη magnum, η οποία είναι ισοδύναμη δύο κλασικές φιάλες.

Άνοιγμα

Η θορυβώδης εκτόξευση του φελλού είναι για τους ερασιτέχνες και όσον αφορά το sabrage (χρήση σπαθιού ή ενός ξίφους για να ανοίξετε ένα μπουκάλι σαμπάνια) αφήστε το στον Ναπολέοντα. Αν θέλετε να είστε ένας αληθινός Champenois, τότε θα πρέπει να ανοίξετε το μπουκάλι σαμπάνιας με όσο το δυνατόν μικρότερο θόρυβο.

Κατ ‘αρχάς, βγάλτε το σύρμα από το φελλό. Πλαγιάστε το μπουκάλι και γυρίστε το έτσι ώστε να δείχνει μακριά από οποιονδήποτε και βάλτε μια πετσέτα στην κορυφή του. Πιάστε την κορυφή του φελλού με το ένα χέρι ενώ περιστρέφετε το μπουκάλι με το άλλο μέχρι να ξεκολλήσει ο φελλός και να βγει απαλά.. Σερβίρετε ρίχνοντας αργά το αφρώδες κρασί, για να μην ξεχειλίσουν οι φυσαλίδες.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι ποτέ δεν ανακινούμε το μπουκάλι πριν το άνοιγμα.

Ποτήρι σερβιρίσματος

Ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν το παραδοσιακό ποτήρι flute, καθώς τα στενά του τοιχώματα τονίζουν τις φυσαλίδες, δεν είναι το ιδανικό και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία γευσιγνωσίας. Είναι προτιμότερο να σερβίρετε την σαμπάνια σε ένα ποτήτι tulip (σε σχήμα τουλίπας) που έχει πιο στρογγυλεμένο σχήμα και επιτρέπει στα αρώματα που είχε κατά νου ο οινοποιός όταν δημιουργούσε τον αφρώδη οίνο να αναπτυχθούν μέσα στη κοιλότητα του ποτηριού.

Γέμισμα

Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να γεμίζουν μέχρι πάνω το ποτήρι της σαμπάνιας, μη δίνοντας την ευκαιρία στους άλλους να εκτιμήσουν και να απολαύσουν τα υπέροχα αρώματα της σαμπάνιας. Το σωστό γέμισμα είναι μέχρι τη μέση του ποτηριού.

Μύρισμα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να μυρίζουν τη σαμπάνια αμέσως μετά το σερβίρισμα στο ποτήρι. Τότε όμως οι φυσαλίδες ακόμα σκάνε και αυτό που μυρίζουν στη πραγματικότητα είναι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα. Πρέπει να αφήνουμε τη σαμπάνια μας να ησυχάσει και στη συνέχεια να απολαμβάνουμε το άρωμα της. Το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.