Δέκα συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιήσουμε τη λεβάντα στο σπίτι αλλά και στη μαγειρική.
1. Ρίχνουμε μία κουταλιά λεβάντα ξερή στο βάζο της ζάχαρης. Αυτή η ποσότητα αρκεί για να αρωματίσει όλη τη ζάχαρη.
2. Βράζουμε τα άνθη της λεβάντας σε νερό. Στη συνέχεια, σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 5 λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους. Βγάζουμε τα άνθη από το νερό με ένα σουρωτήρι. Αφήνουμε το νερό να κρυώσει και στη συνέχεια το βάζουμε σε παγοθήκες. Τώρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγάκια λεβάντας για να δώσουμε ιδιαίτερο άρωμα στο νερό μας, ανθρακούχο ή μη, ή στο παγωμένο τσάι.
3. Αρωματίζοντας το νερό με λεβάντα, έχουμε ένα αρωματικό αντικατάστατο του απλού νερού για κάθε συνταγή γλυκού.
4. Δύο γλυκά στα οποία ταιριάζει τέλεια η λεβάντα και μπορεί να μην πηγαίνει το μυαλό μας είναι το ρυζόγαλο και η πανακότα. Αρωματίζουμε το γάλα όπως και το νερό, και απλά σουρώνουμε τη λεβάντα πριν πήξουμε την πανακότα ή προσθέσουμε το ρύζι στο ρυζόγαλο.
5. Ακολουθώντας τα βήματα του προηγούμενου παραδείγματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παγάκια λεβάντας και να φτιάξουμε ένα ρόφημα που βοηθά στη χαλάρωση και την ηρεμία.
6. Διώχνουμε με φυσικό τρόπο τα ενοχλητικά έντομα. Τοποθετούμε κοντά στα ανοικτά παράθυρα, μπολ με λεβάντα. Θα διώξει μακριά τα κουνούπια και θα είναι και όμορφο ντεκόρ.
7. Μπορούμε ένα ίδιο μπολ με λεβάντα να το βάλουμε δίπλα από το κρεβάτι μας. Αυτή τη φορά όχι για να διώξουμε τα κουνούπια, αλλά τον ανήσυχο ύπνο, αφού η λεβάντα είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές τις ιδιότητες.
8. Όταν φτιάχνουμε σπιτικό παγωτό μπορούμε να προσθέσουμε λεβάντα στο γάλα, αρκεί να τη σουρώσουμε και να την αφαιρέσουμε πριν βάλουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή.
9. Συνοδεύουμε το κοτόπουλο σχάρας με ένα αρωματικό ρύζι μπασμάτι που μοσχοβολά λεβάντα.
10. Κάνουμε τις ντουλάπες και τα συρτάρια μας να μοσχοβολούν λεβάντα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φτιάξουμε σακουλάκια από βαμβακερή γάζα ή τούλι και να βάλουμε μέσα τη λεβάντα. Θα ξεφορτωθούμε και τους σκόρους. Δύο σε ένα!