Aυτά είναι τα οκτώ παραδοσιακά πιάτα και προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσει κανείς, αν βρεθεί σε μία από τις παρακάτω χώρες σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian,
Βέλγιο-Waterzooi
Στη Φλάνδρα φτιάχνουν την αρωματική κοτόσουπα waterzooi. Βράζουν το κοτόπουλο με καρότα, πράσα και σέλερι, για να φτιάξουν έναν γευστικό ζωμό. Αφαιρούν το κοτόπουλο και φτιάχνουν roux, για να αποκτήσει ο ζωμός αυτός μια πιο παχύρρευστη σύσταση και να γίνει σαν λευκή σάλτσα. Προσθέτουν κρεμ φρες, μυρωδικά, και βάζουν και πάλι το κοτόπουλο στην κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό. Σερβίρουν με ψωμί ή πατάτες.
Σουηδία – Semla
Σήμερα, στη Σουηδία, τα semla έχουν έρθει στη μόδα. Μεγάλα και αφράτα στρογγυλά ψωμάκια με κάρδαμο, αμυγδαλόπαστα και ζάχαρη, σερβιρισμένα με σαντιγί. Βάσει εθίμου, καταναλώνονται την τελευταία Τρίτη του Φεβρουαρίου ή την πρώτη Τρίτη του Μαρτίου (Mardi Gras=Χοντρή Τρίτη). Τώρα πια, ο κόσμος τα τρώει σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Οι φούρνοι όλης της χώρας διαγωνίζονται για το ποιος θα ανακηρυχτεί από τις εφημερίδες ως ο φούρνος με το καλύτερο semla.
Γερμανία – Εisbein
Στη Γερμανία, ειδικά στο Βερολίνο, όλοι μεγαλώνουν τρώγοντας αυτό το πιάτο. Είναι αρκετά λιπαρό, αφού παραδοσιακά φτιάχνεται με χοιρινό κότσι και σερβίρεται με μισό κιλό ξινολάχανο και μισό κιλό φάβα.
Γαλλία-Γλυκάδια vol-au-vent
Γλυκάδια μέσα σε ζυμάρι vol-au-vent με τη συνοδεία καραβίδας. Συχνά τα βρίσκουμε και μαζί με σάλτσα μανιταριών. Κλασικό πιάτο, με ενδιαφέρουσες υφές και πολλή γεύση.
Πολωνία-Ζur
Λευκή σούπα (μπορς) με λουκάνικα. Έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση και είναι πολύ δημοφιλής στην Πολωνία, ειδικά στα χωριά της χώρας. Φτιάχνεται από ψωμί σικάλεως, το οποίο το τοποθετούν σε βάζα, για δύο μέρες, σε θερμό μέρος για να υποστεί ζύμωση. Μπορεί να διατηρηθεί μέσα σε καλά κλειστά μπουκάλια μέχρι και δύο εβδομάδες, αρκεί να είναι σε δροσερό μέρος. Η σούπα γίνεται από ζωμό ριζώδους μαϊντανού, καρότα, πράσα, κρεμμύδια, λιωμένες σκελίδες σκόρδου, και αποξηραμένα άγρια μανιτάρια. Προσθέτουν παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο, που στη συνέχεια το αφαιρούν και το κόβουν σε λεπτές ροδέλες για το σερβίρισμα του πιάτου. Παραλλαγές περιέχουν και λεπτοκομμένο τηγανητό μπέικον σε κυβάκια. Σερβίρεται μαζί με πατάτες με τηγανητό κρεμμύδι.
Δανία-Χαβιάρι Δανίας
Τα πολύ άσχημα στην όψη ψάρια Κυκλοπτερίδες έρχονται κοντά στις ακτές για να αναπαραχθούν, κι έτσι το χαβιάρι τους μαζεύεται επί τόπου και καταναλώνεται φρέσκο. Συνήθως, το σερβίρουν πάνω σε ψωμί με άνηθο και λίγη κρεμ φρες, είτε για πρωινό είτε για κολατσιό. Το χαβιάρι αυτό είναι τοπικό προϊόν Δανίας.
Ιρλανδία-Βoxty
Πρόκειται για πίτα από πατάτες που έχουν υποστεί ζύμωση και το συναντάμε σε ολόκληρη την Ιρλανδία. Βράζουν τις πατάτες και τις αναμειγνύουν με αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και τις αφήνουν για μέρες ή και εβδομάδες να απορροφήσουν όλα τα υγρά και το μείγμα να θυμίζει ζυμάρι για νιόκι. Το κόβουν σε φέτες που τις τηγανίζουν σε λάδι. Στο τέλος προσθέτουν βούτυρο. Μπορεί να σερβιριστεί μαζί με τηγανητά αβγά και καπνιστό ή παστό ψάρι. Τρώγεται όμως και σκέτο και μοιάζει με φριτάτα.
Ελλάδα-Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες
Αγαπημένο ψητό φούρνου με λεμόνι, ρίγανη και φέτες σκόρδου, κρυμμένες στα μπούτια του κοτόπουλου. Αργοψήνεται με πατάτες και σερβίρεται άψογα με σαλάτα από καρδιές μαρουλιού, κόκκινο ξίδι, ε. π. ελαιόλαδο, άνηθο και ώριμη φέτα από βαρέλι. Μια τυπική κυριακάτικη συνταγή, αλλά και κλασική επιλογή σε όλα τα μενού των εστιατορίων.