Οι περισσότεροι έχουμε μια κονσέρβα καλαμποκιού στο ντουλάπι μας. Ας δούμε 9 συνταγές που μπορούμε να προσθέσουμε το καλαμπόκι και να κάνουμε τη διαφορά και στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση του φαγητού!
1. Σε σούπα
Μια σούπα καλαμποκιού είναι ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο βραδινό. Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα 1 καρότο, 1 κρεμμύδι ξηρό, 1 πατάτα, όλα κομμένα σε κυβάκια, και ½ κουτίΚαλαμπόκι σε νερό ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ σε 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο. Αφήνουμε να μαραθούν και προσθέτουμε ½ λίτρο ζωμό λαχανικών. Όταν μαλακώσουν λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε και το υπόλοιπο καλαμπόκι από το κουτί. Σερβίρουμε με λίγο θυμάρι από πάνω. Με αυτή τη βάση μπορούμε να κάνουμε διάφορες παραλλαγές προσθέτοντας όποια λαχανικά, αρωματικά και μπαχαρικά μας αρέσουν (η γλυκιά πάπρικα του πάει πολύ).
2. Σε ντιπ
Πολλές οι συνταγές ντιπ με καλαμπόκι, που απολαμβάνετε με κριτσίνια σκέτα ή με ψητά λαχανικά. Από τα πιο δροσιστικά, όπως με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό (όλα ψιλοκομμένα), μέχρι τα πιο κρεμώδη με (φυτική) μαγιονέζα, τυρί κρέμα, καρότο τριμμένο και κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη. Επειδή το καλαμπόκι είναι γλυκό, ταιριάζει πολύ με έντονες και καυτές γεύσεις οπότε μην διστάσετε να προσθέσετε μπούκοβο ή τσίλι. Καλό είναι να το βάλετε στο ψυγείο για μια ώρα και να το βγάλετε ένα τέταρτο πριν το σερβίρισμα.
3. Σε σαλάτα
Και σε ποια σαλάτα δεν πάει το καλαμπόκι; Από τη ρώσικη μέχρι τις μεξικάνικες ή την αγαπημένη μας πράσινη. Με μια όμως προϋπόθεση: να είναι εξαιρετικής ποιότητας καλαμπόκι. Για μια εύκολη ανοιξιάτικη σαλάτα προσθέστε καλαμπόκι, αγγουράκι, καρότο, ραπανάκι, πιπεριές χρωματιστές, ντομάτα, όλα σε κύβους, μαϊντανό και μια βινεγκρέτ με με αρωματικά. Αν θέλετε, μπορείτε να συμπληρώσετε και λίγο αβοκάντο που του ταιριάζει υπέροχα.
4. Σοτέ
Το καλαμπόκι είναι κύριο συστατικό της κουζίνας του αμερικάνικου νότου και το σοτέ καλαμπόκι συνηθίζεται ως συνοδευτικό σε μπάρμπεκιου. Η συνταγή είναι πολύ απλή με το βούτυρο να προσθέτει νοστιμιά. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε 1 κουτί καλαμπόκι σε 1 κουτ. σούπας βούτυρο, το αφήνουμε να μαλακώσει και προσθέτουμε 1 ντομάτα κομμένη κυβάκια, 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, ½ κουτ. γλυκού αλάτι και ½ κουτ. γλυκού κύμινο και αφήνουμε 3-4 λεπτά. Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε 1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό.
5. Σε ομελέτα
Μπορείτε να προσθέσετε καλαμπόκι στο μείγμα των αυγών, αλλά να ρίξετε και λίγο από πάνω, ειδικά αν είστε λάτρης του. Συμπληρώσετε και λίγο τυρί που λιώνει, όπως το κασέρι, και θα έχετε την πιο νόστιμη ομελέτα που έχετε δοκιμάσει!
6. Σε ζυμαρικά
Και εδώ το καλαμπόκι είναι ο πρωταγωνιστής -σαν βάση- για δεκάδες παραλλαγές. Τόσο για κρύες σαλάτες με ζυμαρικά όσο και για ζεστά πιάτα. Μια εύκολη συνταγή για παράδειγμα, είναι ένα «ορφανό» σπαγγέτι με σάλτσα καλαμποκιού. Σοτάρουμε 1 κουτί καλαμπόκι σε 1 κουτ. σούπας βούτυρο και το περνάμε στο μπλέντερ. Ρίχνουμε το σπαγγέτι σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε τον πουρέ καλαμποκιού, λίγο από το ζωμό των ζυμαρικών, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ξύσμα και λίγο χυμό λεμονιού και μπούκοβο και ομογενοποιούμε για να δέσουμε τη σάλτσα.
7. Ψητό στο φούρνο
Μεγάλη νοστιμιά το ψητό καλαμπόκι. Και ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων. Ωστόσο, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το ψήνουμε εύκολα στα κάρβουνα, ούτε βρίσκουμε φρέσκο όλο το χρόνο. Παρ’ όλα αυτά δεν χρειάζεται να το στερούμαστε… Ανοίγουμε ένα κουτί Καλαμπόκι σε νερό ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ , το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε μια λαδόκολλα, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο ή πάπρικα και περιχύνουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ε.π. ελαιόλαδο. Ψήνουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο και το απολαμβάνουμε σαν σνακ!
8. Σε πουρέ
Ο πουρές καλαμποκιού είναι εξίσου νόστιμος με τον πουρέ πατάτας και μπορεί να αρωματιστεί με διάφορα μυρωδικά ή μπαχαρικά ανάλογα τι θέλετε να συνοδέψετε. Η συνταγή είναι η ίδια όπως κάνετε και τον πουρέ πατάτας, αλλά επειδή είναι γλυκός από τη φύση του, θέλεις, μυρωδικά, μπαχαρικά και οξύτητα για να γίνει ακόμη πιο νόστιμο.
9. Σε πίτσα
Το καλαμπόκι ταιριάζει σε όλες τις πίτσες και είναι η έξτρα πινελιά που θα κάνει τη διαφορά στη γεύση. Προσθέστε το σε κάθε παρασκευή αφού ταιριάζει τέλεια τόσο με αλλαντικά και τυριά, όσο και στις νηστίσιμες εκδοχές της, με πέστο, μανιτάρια ή λαχανικά!
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.