Με την αλλαγή της ώρας πολλές φορές ο οργανισμός του ανθρώπου αποσυντονίζεται με αποτέλεσμα η αλλαγή αυτή να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Υπάρχουν τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν έτσι ώστε να προετοιμαστεί το σώμα με τον κατάλληλο τρόπο. Στις 28 Μαρτίου, γυρνάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά.
Στις 28 Μαρτίου, γυρνάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά, επειδή ξεκινά η θερινή ώρα. Τώρα, αν θα είναι η τελευταία φορά που θα το κάνουμε ή όχι, δεν γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε, όμως, πως η αλλαγή της ώρας έχει ορισμένες παρενέργειες στους ανθρώπους. Το να κοιμόμαστε μία ώρα λιγότερο μπορεί να ακούγεται σαν ασήμαντη αλλαγή, αλλά για ανθρώπους που δεν κοιμούνται ήδη αρκετές ώρες, αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι ιδιαίτερα κακή.
Η επίδραση μοιάζει παρόμοια με εκείνη του τζετ λαγκ, όταν ταξιδεύουμε σε μια περιοχή που είναι αρκετές ζώνες ώρες μακριά από τη δική μας. Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας και να μην είμαστε πιο νωχελικοί εκείνη την περίοδο που αλλάζει η ώρα;
Σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Αρχικά, πρέπει να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, για να επηρεαστούμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Αν κοιμόμαστε ήδη οκτώ ώρες κάθε βράδυ, θα είναι πιο εύκολο να προσαρμόσουμε την μία ώρα που χάνουμε στο πρόγραμμά μας. Αν όμως ο καθημερινός μας ύπνος είναι γύρω στις πέντε με έξι ώρες, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Προσπαθήστε να πέφτετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, για να συνηθίσει ο οργανισμός σας.
Δοκιμάζουμε να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας από νωρίς
Την εβδομάδα πριν την αλλαγή της ώρας, μπορούμε να αρχίσουμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε γύρω στα 15 λεπτά νωρίτερα, για να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά και να είναι λιγότερο απότομη η αλλαγή. Για παράδειγμα, αν πέφτουμε για ύπνο στις 11 το βράδυ, να πέσουμε στις 10.45. Την επόμενη νύχτα, προσθέτουμε άλλα 15 λεπτά, μέχρι να συμπληρώσουμε την μία ώρα που θα χάσουμε.
Τρώμε βραδινό λίγο πιο νωρίς
Το πότε τρώμε βραδινό επίσης επηρεάζει τον ύπνο μας. Ιδανικά, δεν πρέπει να έχουμε φάει τρεις με τέσσερις ώρες πριν να πέσουμε στο κρεβάτι, συνεπώς θα ήταν καλή ιδέα την εβδομάδα πριν την αλλαγή ώρας να αρχίσουμε σταδιακά να τρώμε πιο νωρίς το βραδινό μας.
Αλλάζουμε έγκαιρα τα ρολόγια μας
Όσα ρολόγια, δηλαδή, δεν είναι ηλεκτρονικά και δεν πρόκειται να αλλάξουν μόνα τους. Η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι έχουμε κάνει λάθος στην ώρα είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το πρωί που ξυπνάμε και το ρολόι δείχνει λάθος. Συνεπώς είναι καλή ιδέα να μην ξεχάσουμε να τα αλλάξουμε από νωρίς.
Ξυπνάμε με το φως του ήλιου
Είναι πολύ καλή ιδέα (γενικά, αλλά ειδικά για αυτές τις μέρες) να αφήνουμε το φως του ήλιου όταν ξημερώνει να μπαίνει στο δωμάτιό μας και να μας ξυπνάει. Είναι ένα πολύ φυσικό ξύπνημα, ανεξάρτητα από ξυπνητήρια και ευθύνες – και μάλιστα μπορεί να μας φτιάξει και την διάθεση.