Το μυστικό για γευστικά μακαρόνια «κρύβεται» στο αλάτι που ρίχνουμε κατά τη διάρκεια του βρασίματος τους. Ποια είναι όμως η σωστή αναλογία αλατιού για τα μακαρόνια;
Ακόμα και πεπειραμένοι σεφ κάνουν το βασικό λάθος να υποαλατίζουν το νερό, κι αυτό γιατί δεν ακούνε τους Ιταλούς συναδέλφους τους.
Το αλάτισμα του νερού που βράζουν τα ζυμαρικά είναι υποχρεωτικό και όχι θέμα προτίμησης. Ο,τι σάλτσα κι αν προσθέσουμε, αν το νερό δεν είναι επαρκώς αλατισμένο κατά το βράσιμο, η μακαρονάδα δεν θα δικαιώσει τον κόπο μας.
Το αλάτισμα είναι εξάλλου η μόνη παρέμβαση που γίνεται στα ίδια τα μακαρόνια και είναι αποφασιστικής σημασίας. Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε όμως και, εξίσου σημαντικό, πότε το ρίχνουμε στην κατσαρόλα;
Η Marcella Hazan γράφει στον σπουδαίο ιταλικό τσελεμεντέ της «The Essentials of Classic Italian Cooking»: «Για κάθε μισό κιλό ζυμαρικών, προσθέστε όχι λιγότερο από 1,5 κουταλιά της σούπας αλάτι, περισσότερο αν η σάλτσα είναι πολύ ήπια. Προσθέστε το όταν το νερό αρχίζει να βράζει. Περιμένετε μέχρι να επιστρέψει το νερό σε πλήρη βρασμό πριν ρίξετε τα μακαρόνια».
Πολύ αλάτι θέλουμε δηλαδή ή, όπως το λέει η Hazan, το νερό «πρέπει να έχει γεύση σαν τη θάλασσα». Τόσο η ίδια όσο και άλλοι ιταλοί σεφ, όπως η Stephanie Stiavetti, χρησιμοποιούν αποκλειστικά χοντρό αλάτι…
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.