Η Πρωταπριλιά γιορτάζεται εδώ και αρκετούς αιώνες από διαφορετικούς πολιτισμούς, αν και η ακριβής προέλευσή της παραμένει μυστήριο.
Οι παραδόσεις για την Πρωταπριλιά περιλαμβάνουν βασικά φάρσες και ψέματα σε άλλους, συχνά φωνάζοντας “Πρωταπριλιά” στο τέλος για να αποκαλυφθεί η… πονηριά μας. Αν και η ακριβής ιστορική γέννηση της Πρωταπριλιάς είναι ακόμα μυστήριο, το γεγονός ότι τα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο την… τιμούν δεόντως κάθε χρόνο, παραμένει πάντοτε επίκαιρη.
Πρωταπριλιά: Πώς ξεκίνησε
Μερικοί ιστορικοί υποθέτουν ότι το έθιμο της Πρωταπριλιάς χρονολογείται από το 1582, όταν η Γαλλία άλλαξε από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, όπως ζήτησε το Συμβούλιο του Trent το 1563. Στο Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως και στο Ινδουιστικό, το νέο έτος ξεκινούσε με την εαρινή ισημερία γύρω στην 1η Απριλίου και όχι την 1η Ιανουαρίου.
Όσοι άργησαν να μάθουν για την αλλαγή ή απλά δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν ότι η αρχή της νέας χρονιάς είχε μετακινηθεί στην 1η Ιανουαρίου και συνέχισαν να τη γιορτάζουν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, έγιναν “θύματα” εμπαιγμού και αστείων με τους “θύτες” να τους φωνάζουν “Κορόιδα του Απρίλη” (April Fools). Αυτές οι φάρσες περιλάμβαναν την τοποθέτηση χάρτινων ψαριών στην πλάτη τους και τον χαρακτηρισμό ως “poisson d’avril” (ψάρια Απριλίου), που λένε ότι συμβολίζουν ένα χαζό ψάρι που το πιάνεις (το κοροϊδεύεις δλδ) εύκολα. Κατ’ επέκταση το “θύμα” της φάρσας θεωρείτο ένα άτομο που το κοροϊδεύεις εύκολα.
Τι ήταν η Hilaria
Οι ιστορικοί έχουν επίσης συνδέσει την Πρωταπριλιά με παραδοσιακούς εορτασμούς όπως η Hilaria (σημαίνει χαρά στα λατινικά), που την γιόρταζαν στην αρχαία Ρώμη στα τέλη Μαρτίου οι οπαδοί της θρησκευτικής αίρεσης Cybele. Περιλάμβανε ανθρώπους που ντύνονται με μεταμφιέσεις και κορόιδευαν συμπολίτες τους, ακόμη και δικαστές και λέγεται ότι βασιζόταν στις αιγυπτιακές θεότητες Ίσις, Όσιρις και Σεθ.
Πρωταπριλιά και Εαρινή Ισημερία
Υπάρχει επίσης η άποψη ότι η Πρωταπριλιά συνδέθηκε αρχικά με την εαρινή ισημερία, ή την πρώτη ημέρα της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο, όταν η Φύση «κορόιδευε»τους ανθρώπους, μεταβάλλοντας συνεχώς τον καιρό με απρόβλεπτο τρόπο.