ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Σπάρτακος Σταμπουλίδης: Ο Θεσσαλονικιός που έμαθε τους Νορβηγούς να τρώνε σουβλάκι

Σπάρτακος Σταμπουλίδης: Ο Θεσσαλονικιός που έμαθε τους Νορβηγούς να τρώνε σουβλάκι

Λένε ότι σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρεθείς θα βρεις έναν Έλληνα ή κάτι που θα σου θυμίζει την Ελλάδα και κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη Νορβηγία, όπου ο Σπάρτακος Σταμπουλίδης έχει ανοίξει το πρώτο σουβλατζίδικο.

Ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή, από τον περασμένο Νοέμβριο και εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, άνοιξε μαζί με συνέταιρο ένα ελληνικό γυράδικο στην «καρδιά» της πόλης του Μπέργκεν, το «Gyros House Sentrum». Από τότε, σερβίρει στους Νορβηγούς αλλά και σε όλους τους ξένους που ζουν εκεί, γύρο χοιρινό και κοτόπουλο «τυλιγμένο» σε ελληνική πίτα με τζατζίκι.

«Ο γύρος είναι ακριβώς όπως και ο ελληνικός. Αρκετοί Νορβηγοί έχουν έρθει στην Ελλάδα και τον γνωρίζουν. Μας λένε ότι τρώγοντας, τους έρχονται αναμνήσεις από τις διακοπές τους και πως παίρνουν μια “γεύση” από Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Το σίγουρο είναι ότι αρέσει σε όλους. Έτσι μας λένε τουλάχιστον…», είπε ο κ. Σταμπουλίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή, Σπάρτακος Σταμπουλίδης, από τον περασμένο Νοέμβριο και εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, άνοιξε μαζί με συνέταιρο ένα ελληνικό γυράδικο στην «καρδιά» της πόλης του Μπέργκεν.

Σουβλάκι… ανοιχτό

Το μαγαζί άνοιξε λίγο πριν από το τέλος του 2020 και τα υγειονομικά μέτρα που ίσχυαν στη Νορβηγία για την πανδημία επέτρεψαν στους νέους επιχειρηματίες να λειτουργούν ως take- away. «Ήμασταν ανοιχτά και δεν κλείσαμε ποτέ. Ο κόσμος ήταν στο σπίτι εξαιτίας των μέτρων και έκανε τις παραγγελίες του», πρόσθεσε ο κ. Σταμπουλίδης και παραδέχτηκε πως μπορεί η γεύση ν’ αρέσει ιδιαίτερα ωστόσο αυτό που τους μπερδεύει, κάπως, είναι ο τρόπος που σερβίρεται. «Αρέσει πολύ ο γύρος. Στο μόνο που δυσκολεύονται είναι ότι δεν έχουν μάθει να το τρώνε τυλιχτό. Εκτός από Νορβηγούς, έχουμε παραγγελίες και από Έλληνες που ζουν στην περιοχή αλλά και από πολλούς ακόμη ξένους που έρχονται και τρώνε σ’ εμάς».

Σουβλάκι στη Νορβηγία με πίτες από Ελλάδα

Οι πίτες για το τύλιγμα του γύρου ταξιδεύουν από την Ελλάδα, ενώ τα κρέατα είναι ντόπια. «Ο γύρος που φτιάχνουμε εμείς είναι ο κλασικός, όπως γίνεται στην Αθήνα. Αν κι εγώ είμαι από Θεσσαλονίκη, δεν το κάναμε με μουστάρδα και κέτσαπ γιατί δεν το ξέρουν οι περισσότεροι.

Οι Σκανδιναβοί επισκέπτονται κυρίως Κρήτη και Ρόδο στις διακοπές τους και θέλαμε το φαγητό να τούς είναι πιο οικείο. Τους εξηγούμε όσο μπορούμε για τα υλικά που μπορούν να προσθέσουν, όμως μένουν στο τζατζίκι και το κρεμμύδι. Για κάποιο περίεργο λόγο, στους Νορβηγούς δεν αρέσει η ντομάτα στον γύρο, αν και τρελαίνονται για χωριάτικη σαλάτα», συμπληρώνει ο κ. Σταμπουλίδης επισημαίνοντας πως οι περισσότερες παραγγελίες έρχονται από νεότερους σε ηλικία πελάτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένας γύρος κοστίζει περίπου 10 ευρώ, καθώς η Νορβηγία είναι μια σχετικά ακριβή χώρα, όπως λέει, ενώ τη μεγαλύτερη παραγγελία έως τώρα στο κατάστημα την έκανε Έλληνας, ο οποίος μάζεψε φίλους στο σπίτι και όλοι μαζί είπαν να φάνε τα γνωστά πιτόγυρα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.