Σε ένα αρκετά ασυνήθιστο πείραμα προχώρησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Reims Champagne-Ardenne, στη Γαλλία, καθώς κατάφεραν να υπολογίσουν πόσες φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σχηματίζονται στον αφρό της μπύρας όταν τη βάζουμε σε ένα ποτήρι.

Στο πείραμά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ποτήρι 250 ml και την πιο δημοφιλή και αφρώδη μπύρα, τη lager, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι περιέχει ακόμη περισσότερες φυσαλίδες από ένα ποτήρι σαμπάνιας 100 ml!

Ενώ στο δημοφιλές αφρώδες κρασί σχηματίζονται περίπου ένα εκατομμύριο φυσαλίδες, στην μπύρα μπορεί να υπάρχουν μεταξύ 200.000 και δύο εκατομμυρίων!

«Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ του διαλυμένου CO2, των λεπτών σωματιδίων ή των ατελειών στο γυαλί […] και της δυναμικής των φυσαλίδων» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ρωγμές και οι κοιλότητες στο ποτήρι μπορούν να φτάσουν τα 1,4 μικρόμετρα πλάτους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι φυσαλίδες αυξάνονται σε όγκο πλησιάζοντας στην επιφάνεια, καθώς αιχμαλωτίζουν και μεταφέρουν το επιπλέον αέριο το οποίο συσσωρεύεται στις ρωγμές, και όσο μεγαλύτερες είναι οι ατέλειες, τόσο περισσότερες φυσαλίδες σχηματίζονται.

Οι φυσαλίδες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη γεύση της μπύρας, καθώς μας βοηθούν να καταλάβουμε τόσο την γεύση όσο και τη μυρωδιά της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!