Η Μεγάλη Τρίτη, η δεύτερη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται και τα κουλουράκια και τσουρέκια. Έθιμο που συνήθως γίνεται Μ. Πέμπτη.
Στη Θάσο αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ’ Απρίλη μ’», όπου χορεύονται παραδοσιακοί χοροί. Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής έχουν το έθιμο «Του μαύρου νιου τ’ αλώνι».
Ενώ παράλληλα στην Κρήτη τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι πολλά αλλά πέρα από τα γνωστά που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια κλπ.
Οι Κρητικοί, ιδιαίτερα στα χωριά των Χανίων, όλη την Μεγάλη Εβδομάδα δεν ακούν τραγούδια , δεν τραγουδάνε , δεν σφυρίζουν και δεν παίζουν χαρτιά. Μάλιστα λένε πως “με ένα σπαούλι κρεμνούνε τον Φάντη της τράπουλας από το ταβάνι”.
Τη Μεγάλη Τρίτη στην εκκλησία διαβάζεται η Παραβολή των Δέκα Παρθένων. Eνώ το βράδυ ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής. Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στον εσπερινό διαβάζεται ο όρθος της επομένης.
Για αυτό λοιπόν, σήμερα M. Τρίτη, διαβάζεται ένα απο τα ωραιότερα τροπάρια ολόκληρης της εκκλησιαστικής υμνογραφίας. Tο τροπάριο που έγραψε μια μοναχή της Βυζαντινής μουσικής, η Κασσιανή.