ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Φούρνος μικροκυμάτων: Η τεράστια ανακάλυψη που έγινε… καταλάθος

Φούρνος μικροκυμάτων: Η τεράστια ανακάλυψη που έγινε… καταλάθος

Ο φούρνος μικροκυμάτων υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σπίτια και η χρήση του είναι καθημερινή, όμως πολύ λίγοι ξέρουν τον τρόπο που ανακαλύφθηκε.

Γνωρίζατε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία και ότι ο εφευρέτης του κέρδισε μόλις 2 δολάρια για την επαναστατική του αυτή ανακάλυψη;

Με το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο μηχανικός της εταιρείας Raytheon, Πέρσι Σπένσερ, έψαχνε για άλλες χρήσεις του μαγνήτη, ο οποίος παρήγαγε τα μικροκύματα για τα συστήματα ραντάρ. Ενώ ο Σπένσερ στεκόταν δίπλα στη συσκευή μια μέρα, λοιπόν, το σνακ που είχε στην τσέπη του έλιωσε. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο φούρνος μικροκυμάτων.

Ποιος ήταν ο εφευρέτης του φούρνου μικροκυμάτων

Ο Σπένσερ είχε λίγη επίσημη εκπαίδευση και συχνά έπρεπε να κυνηγάει τις δουλειές για να βγάλει τα προς το ζην. Άρχισε να εργάζεται από την ηλικία των 12, και στα 14 του προσλήφθηκε για να εγκαταστήσει ηλεκτρικό ρεύμα στο κοντινό χαρτοποιείο. Εμπνευσμένος από χειριστές ραδιοφώνου σε πλοία, εντάχθηκε ακόμη και στο ναυτικό και έμαθε όλες τις νέες τεχνολογίες. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σπένσερ ανέλαβε δουλειά στην καθιερωμένη εταιρεία American Appliance, ενώ ήδη από τα 20 του έγινε ο πιο πολύτιμος μηχανικός της εταιρείας Raytheon’s. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Raytheon εργαζόταν για τη βελτίωση της τεχνολογίας ραντάρ, με τον Σπένσερ να κερδίζει αρκετά διπλώματα ευρεσιτεχνίας ενώ εργαζόταν σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους μαζικής παραγωγής μαγνητών ραντάρ.

Το λιωμένο σνακ στην τσέπη του Σπένσερ και η ανακάλυψη του φούρνου μικροκυμάτων

Σε μια αξιοσημείωτη ημέρα το 1946, ο Σπένσερ δοκίμαζε σωλήνες κενού υψηλής ισχύος όταν έβαλε το χέρι του στην τσέπη του, για να βγάλει το μεσημεριανό του σνακ και έκανε την επαναστατική ανακάλυψη. Ήταν ένα χάος που επρόκειτο να είναι το καλύτερο χάος που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Η ιστορία για το σνακ του Σπένσερ έχει διαφορετικές εκδοχές με το πέρασμα των χρόνων. Μερικοί ισχυρίζονται ότι ήταν λιωμένη σοκολάτα, ενώ άλλοι ότι ήταν ένα μείγμα με φιστίκια, με την δεύτερη να είναι και η επικρατέστερη, καθώς η σοκολάτα μπορεί να λιώσει ακόμη και σε χαμηλή θερμοκρασία. Οτιδήποτε είχε συμβεί, αποδείχθηκε καλό για όλους τελικά.

Ο Σπένσερ είχε την ιδέα, λοιπόν, να φτιάξει ένα μεταλλικό κουτί χρησιμοποιώντας μικροκύματα για τη θέρμανση των τροφίμων. Μετά από αυτή την τήξη, ο Σπένσερ έβαλε ένα αβγό κάτω από το σωλήνα, το οποίο εξερράγη, ενώ την επόμενη μέρα σκέφτηκε να τοποθετήσει μέσα σε αυτό σπόρους καλαμποκιού, οι οποίοι σκάσανε και έτσι δημιουργήθηκε το ποπ κορν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν το 1947 το προϊόν έφτασε στην αγορά με το όνομα «Radarange» ζύγιζε 750 κιλά και κόστιζε πάνω από 2.000 δολάρια, ενώ ήταν από το 1967 και μετά που άρχισε να μπαίνει στα σπίτια των Αμερικάνων. Με την εταιρεία στην οποία εργαζόταν τελικά να υποβάλλει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ο Σπένσερ πριμοδοτήθηκε με το μπόνους των 2 δολαρίων για την εφεύρεσή του!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.