Ένα παιδί με φυσιολογικό βάρος μπορεί να τρώει ένα μικρό γλυκό, κατά προτίμηση ως απογευματινό σνακ, όχι όμως αντικαθιστώντας το κανονικό του γεύμα.
Ωστόσο, ακόμη και αν ένα παιδί έχει υπερβάλλον σωματικό βάρος, και πάλι δεν μπορούν να αποκλειστούν τελείως τα γλυκά από τη διατροφή του, κυρίως επειδή στα παιδιά η απαγόρευση έχει αντίθετα αποτελέσματα και κάνει την τροφή ακόμα πιο επιθυμητή.
Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το παιδί ζητάει γλυκό
Σπιτική εκδοχή
Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικά παγωτά, γλυκά ή μπισκότα, τα οποία ικανοποιούν εξίσου την ανάγκη του παιδιού για γλυκό και ταυτόχρονα περιέχουν τα υλικά που επιλέγουμε.
Μικρότερη ποσότητα
Αγοράζουμε γλυκά όπως παγωτά, σοκολάτες, μπισκότα, ζαχαρωτά σε μικρές συσκευασίες ώστε να τους δίνουμε μια μικρή ποσότητα.
Θρεπτικά συστατικά
Προτιμάμε να δώσουμε κάποιο γλυκό που θα περιέχει τροφές με θρεπτικά συστατικά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, φρούτα ή μέλι) όπως είναι τα παραδοσιακά γλυκίσματα (π.χ. μηλόπιτα, παστέλι, καρυδόπιτα, μουσταλευριά).
Όρια & κανόνες
Η λύση δεν είναι να απαγορεύουμε την κατανάλωση γλυκού στο σπίτι, στο σχολείο ή σε φιλικές παρέες. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν όρια και κανόνες για την κατανάλωσή τους.
Παράδειγμα προς μίμηση
Για τα παιδιά μας λειτουργούμε ως πρότυπο. Αυτό στην προκειμένη σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τρώμε κάθε ημέρα μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών γλυκών και να απαιτούμε από τα παιδιά μας να απέχουν.
Όχι στη χρήση του φαγητού για επιβράβευση
Είναι πολύ σημαντικό να μην προσφέρουμε το γλυκό ως αντάλλαγμα ή μέσο επιβράβευσης του παιδιού. Πράγματι, μια λιχουδιά είναι ένας εύκολος τρόπος να δώσουμε στιγμιαία χαρά στο παιδί. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό οι εκδηλώσεις επιβράβευσης να μην περιορίζονται στον τομέα του φαγητού, αλλά να τις επεκτείνουμε ποικιλοτρόπως (π.χ. αυτοκόλλητα). Στο ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να βάλουμε και τους παππούδες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι εκείνοι που θα δώσουν με μεγάλη ευκολία τη λιχουδιά, προκειμένου να μη χαλάσουν το χατίρι στα παιδιά.