Ένας ειδικός σε πλυντήρια πιάτων αποκάλυψε τα πέντε πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε εάν θέλετε καθαρά πιάτα και μια συσκευή που δεν θα χαλάσει μετά από ένα ή δύο χρόνια.
Ειδικότερα, είπε ότι τα συνηθισμένα λάθη περιλαμβάνουν την τοποθέτηση της ταμπλέτας στην ειδική θήκη και τον καθαρισμό των πιάτων προτού μπουν στη συσκευή.
Όπως λέει, γνωρίζει πώς πρέπει να μεταχειρίζεστε σωστά ένα πλυντήριο πιάτων για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά προσθέτει πως «μερικές φορές είναι τα πράγματα που δεν κάνετε που μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά τόσο στο πλυντήριο πιάτων σας όσο και τα σκεύη που πλένετε σε αυτό».
Ποια είναι όμως αυτά τα λάθη που κάνουμε με το πλυντήριο πιάτων;
1. Ποτέ μη βάζετε την ταμπλέτα στην ειδική θήκη του πλυντηρίου πιάτων
Ο ειδικός λέει ότι δεν πρέπει να μπαίνετε στον κόπο να βάζετε την ταμπλέτα στην ειδική θήκη, καθώς είναι «εντελώς άσκοπο». Είπε ότι τα πιάτα θα πλυθούν εξίσου καλά ρίχνοντας το δισκίο στον πάτο του μηχανήματος και εξήγησε πως οι θήκες είναι σχεδιασμένες για απορρυπαντικά σε σκόνη ώστε να μην ξεπλένονται στην αποχέτευση, αλλά οι ταμπλέτες δεν το κάνουν αυτό.
«Οι ταμπλέτες είναι πολύ μεγάλες για να ξεπλυθούν έτσι και με το να τις έχουμε από την αρχή μέσα στον κάδο, δίνεται στο διαλυτό περιτύλιγμα ένα προβάδισμα στο αρχικό ξέβγαλμα, οπότε το ίδιο το δισκίο είναι πιο εύκολα διαθέσιμο από την αρχή του κύκλου πλύσης», δήλωσε ο ειδικός.
2. Ποτέ μην ξεπλένετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο
Ο ειδικός προειδοποίησε επίσης πως η πρόπλυση οδηγεί σε σπατάλη νερού και δεν θα βοηθήσει στο να γίνουν τα πιάτα σας πιο καθαρά.
Η συμβουλή αυτή προκάλεσε σοκ σε πολλούς, αλλά εξηγεί πως το γρήγορο ξέβγαλμα των πιάτων σας μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε πιο βρώμικα πιάτα, ξεγελώντας το πλυντήριο να νομίζει πως είναι ήδη καθαρά.
«Τρίψτε λίγο τα πιάτα σας πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, αλλά δεν υπάρχει λόγος να τα ξεπλύνετε -δεν θα κάνει τα πιάτα σας πιο καθαρά και απλώς θα καταναλώσετε περισσότερο νερό», συμβούλευσε ο ειδικός. «Επιπλέον, ξεπλένοντας τα πιάτα σας πριν το πλύσιμο, δείχνει πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα του πλυντηρίου σας να κάνει τη μοναδική δουλειά για την οποία πληρώσατε τόσα χρήματα».
3. Ποτέ μην κλείνετε εντελώς την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων μεταξύ των πλύσεων
Ο ειδικός προειδοποίησε πως το κλείσιμο της πόρτας του πλυντηρίου μεταξύ των πλύσεων είναι επικίνδυνο. Δεν δίνει την ευκαιρία στα λάστιχα να στεγνώσουν, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη μούχλας και στις άσχημες μυρωδιές.
Αφήνοντας την πόρτα ελαφρώς μισάνοιχτη, θα αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, καθώς το οξυγόνο θα περνάει και το περιβάλλον δεν θα είναι τόσο ζεστό και υγρό.
«Αξίζει επίσης να σκουπίζετε τα λάστιχα της πόρτας του πλυντηρίου πιάτων σας με ένα μαλακό, υγρό πανί στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ρουτίνας καθαρισμού. Έτσι θα διατηρείτε τα λάστιχα σε άριστη κατάσταση».
4. Ποτέ μη βάζετε μισοάδειο πλυντήριο
Η λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων όταν αυτό δεν είναι γεμάτο, είναι αναποτελεσματικό για διάφορους λόγους. Ο ειδικός προειδοποίησε ότι θα σπαταλήσετε χρήματα, νερό και ενέργεια, καθώς το πλυντήριο πιάτων σας καταναλώνει περίπου την ίδια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος και νερού ανεξάρτητα από το πόσο γεμάτο είναι.
Ένα γεμάτο πλυντήριο πιάτων επίσης στεγνώνει καλύτερα, καθώς τα πιάτα θερμαίνονται από το ζεστό νερό στο μηχάνημα και στη συνέχεια συγκρατούν αυτή τη θερμότητα, η οποία τα βοηθά να στεγνώσουν.
5. Ποτέ μη βάζετε αιχμηρά μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων
Η τελευταία συμβουλή του ειδικού είναι να μην βάζετε ποτέ κοφτερά μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων, αν δεν θέλετε να τα καταστρέψετε. Η διαδικασία πλύσης μπορεί να αμβλύνει τις αιχμηρές άκρες και τα σκληρά χημικά και το υγρό περιβάλλον μπορεί να διαβρώσουν το ατσάλι.
«Αν πρόκειται να ξοδέψετε χρήματα για καλά μαχαίρια, μην τα πετάξετε στο πλυντήριο πιάτων για να εξοικονομήσετε χρόνο – είναι αντικείμενα που πλένονται μόνο στο χέρι», είπε ο ειδικός.
«Στην πραγματικότητα θα σας κοστίσει περισσότερο χρόνο, τόσο για το συνεχές ακόνισμα των μαχαιριών σας για να αποκαταστήσετε την κοφτερή λεπίδα, όσο και για τις πρώτες βοήθειες για τους τραυματισμούς που θα υποστείτε από την προσπάθεια να κόψετε φαγητό με αμβλεία λεπίδα».