Κι όμως υπάρχουν τρόποι να νιώσεις καλύτερα με τη διαχείριση των οικονομικών σου.
Δεν χρειάζεται να έρθει το τέλος του μήνα για να νιώσεις ότι δεν έχεις στον ήλιο μοίρα. Αν για μία ακόμη φορά ξέμεινες από χρήματα από τις πρώτες μέρες που πήρες τον μισθό σου, ίσως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα περιγράφεις και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί.
Η διαχείριση των οικονομικών σου μπορεί να είναι πιο καλή από ό,τι υποστηρίζεις και υπάρχει τρόπος να δεις τα πράγματα με πιο αισιόδοξη ματιά. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από μικρές νίκες που κατορθώνεις στα οικονομικά σου χωρίς να το συνειδητοποιείς και ήρθε η ώρα μέσα από αυτά, να νιώσεις καλύτερα:
Κάνεις τον δικό σου προϋπολογισμό
Δεν έχει σημασία το ποσό αλλά το γεγονός ότι έχεις ένα κάποιο budget. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο των εσόδων σου. Τώρα αν δεν έχεις κάνει καθόλου προϋπολογισμό, είναι κι αυτό ένα καλό σημάδι για να αποκτήσεις.
Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου αυστηρούς κανόνες. Χρειάζεται απλά να ελέγξεις τις καταναλωτικές σου συνήθειες και να θέσεις οικονομικούς στόχους.
Eδώ θα σε βοηθήσει αρκετά ο «χρυσός» κανόνας 50-30-20. Όπως ορίζει ο κανόνας, το 50% του εισοδήματός σου θα πρέπει να διατίθεται στα βασικά έξοδα, όπως στέγαση, διατροφή, αποπλήρωση λογαριασμών.
Το 30% σε ανάγκες που αφορούν τον τρόπο ζωής σου, όπως ρούχα, ψυχαγωγία ενώ το 20% (και είναι το πιο βασικό), θα πρέπει να μένει στην άκρη. Ουσιαστικά, ο κανόνας έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι τώρα θεωρίες σου ως προς τη διαχείριση των χρημάτων σου.
Η όλη λογική στηρίζεται σε μια έξυπνη αποταμίευση χωρίς να στερείσαι όμως ό,τι σου αρέσει καθώς αυτό που κάνει, είναι να σου αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και να αλλάζεις προτεραιότητες. Ο κανόνας 50-30-20 είναι τόσο απλός, όσο φαίνεται. Το καλό με τον συγκεκριμένο κανόνα είναι πως δεν είναι πολύ αυστηρός.
Ξέρεις ακριβώς πού ξοδεύεις τα λεφτά σου
Όταν ο μισθός σου μειώνεται δραματικά, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πού ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματά σου. Αν ξέρεις πού τα σπαταλάς, τότε θα είναι πιο εύκολο να κόψεις τις καταναλωτικές σου συνήθειες αν κρίνεις ότι κάποιες από αυτές είναι περιττές.
Αποφεύγεις τις κάρτες
Η αλήθεια είναι πως σπαταλάς πιο συνετά τα χρήματά σου, όταν πληρώνεις με μετρητά απ’ ότι με κάρτα. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό που χρειάζεσαι για τα προσωπικά σου έξοδα τον μήνα.
Έπειτα, μπορείς να το χωρίσεις ανά εβδομάδα και να το τοποθετήσεις στο εσωτερικό ενός φακέλου. Αυτή η τεχνική προέρχεται από την Ιαπωνία και αν την ακολουθήσεις, είναι σίγουρο πως κάθε εβδομάδα θα έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό προκειμένου να χρησιμοποιήσεις για τις ανάγκες σου, ενώ θα δυσκολευτείς πολύ να ξεφύγεις από αυτό και να προβείς σε σπατάλες.
Δεν κάνεις ακριβές αυθόρμητες αγορές
Σίγουρα μπορεί να έχεις βάλει στο μάτι τα επόμενα σύνολα που θες και κοστίζουν μια ολόκληρη περιουσία αλλά σκέψου το για μερικές ώρες ακόμα. Άσε να περάσει ένα μια ολόκληρη μέρα και μπορεί να καταλήξεις ότι τελικά δεν τις θες τόσο πολύ.
Έτσι θα εξοικονομήσεις χρήματα γιατί θα έχεις καταφέρει να τα βάλεις στην άκρη. Αυτό είναι γνωστό και ως κανόνας των 24 ωρών, μπορείς να το δοκιμάσεις δεν θα σε απογοητεύσει.
Αποφεύγεις τα δάνεια
Αν αποφεύγεις τα δάνεια, τότε δεν πέφτεις εύκολα σε παγίδες. Το σημαντικό είναι να μπορείς να αποπληρώσεις ό,τι αγορά έχεις κάνει γιατί έτσι δεν υπάρχει ο κίνδυνος τα έξοδα να διογκώνονται με αποτέλεσμα να χάνεις τον έλεγχο.