Η κουζίνα αποτελεί έναν από τους χώρους του σπιτιού τον οποίο καθαρίζουμε πιο συχνά.

Και πάλι ωστόσο, μπορεί να γίνει εστία μικροβίων, εάν δεν είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με το καθάρισμα. Κάποια σημεία δε θεωρούνται πιο επίφοβα από τους ειδικούς.

Τα πόμολα και οι λαβές

Τα πόμολα στις πόρτες, στα ντουλάπια και οι λαβές στην κουζίνα και το ψυγείο μπορούν να γίνουν επικίνδυνες εστίες μικροβίων και βακτηρίων και αυτό γιατί συνήθως ξεχνάμε να τα καθαρίζουμε. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές έχετε πιάσει με λερωμένα από το μαγείρεμα χέρια, τον φούρνο ή το ψυγείο.

Ανοιχτήρι κονσέρβας

Ένα ακόμα αντικείμενο που μπορεί να γίνει εστία μικροβίων αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν για να ανοίξουν κονσέρβες και στη συνέχεια το φυλάνε και πάλι στο συρτάρι.

Σφουγγάρι για τα πιάτα

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα σφουγγάρι για τα πιάτα έχει πάνω του περίπου 10 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα, το οποίο σημαίνει ότι είναι 200.000 φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας. Οι ειδικοί συνιστούν την αντικατάστασή του κάθε εβδομάδα.

Εναλλακτικά, μπορείτε και να το καθαρίζετε και να το απολυμαίνετε. Δοκιμάστε το εξής: Ανακατέψτε ¾ του φλιτζανιού λευκαντικό σε 3.5 λίτρα νερό και βάλτε μέσα στο μείγμα το σφουγγάρι για τα πιάτα. Αφήστε το για πέντε τουλάχιστον λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό. Η μέθοδος αυτή φαίνεται να σκοτώνει το 99,9% τριών διαφορετικών ειδών βακτηριδίων.

Ξύλο κοπής

Το ξύλο κοπής μπορεί επίσης να γίνει εστία μικροβίων και ειδικά όταν δεν καθαρίζεται σχολαστικά μετά από κοπή κρέατος.

Μπορείτε να καθαρίσετε το ξύλο κοπής με διάφορα αντικείμενα όπως με ξύδι, με απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό, με λεμόνι και αλάτι. Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε ανάλογα με τη μέθοδο που θα επιλέξετε εδώ.

Πετσέτες κουζίνας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εσείς πόσο συχνά αλλάζετε τις πετσέτες κουζίνας; Μάλλον όχι και τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Οι πετσέτες τις οποίες χρησιμοποιείτε για να σκουπίσετε σκεύη, χέρια κ.α. λερώνονται πολύ γρήγορα και εκτός από εστία μικροβίων μπορεί να είναι η αιτία που θα μεταφέρετε μικρόβια από ένα λερωμένος σκεύος στο φαγητό σας.