ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Αυτά τα 5 πασίγνωστα χριστουγεννιάτικα τραγούδια θεωρήθηκαν βλάσφημα και απαγορεύτηκαν (βίντεο)

5 χριστουγεννιάτικα τραγούδια που προκάλεσαν αναστάτωση και εξακολουθούν να συζητούνται μέχρι και σήμερα

Αυτά τα 5 πασίγνωστα χριστουγεννιάτικα τραγούδια θεωρήθηκαν βλάσφημα και απαγορεύτηκαν (βίντεο)

Τι θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς τις αγαπημένες μας εορταστικές μελωδίες; Όλοι αγαπούν τα κλασικά τραγούδια όπως το Last Christmas και το All I Want for Christmas is You, ωστόσο ορισμένα διάσημα εορταστικά tunes δεν ήταν πάντοτε τόσο δημοφιλή.

Μάλιστα, συγκεκριμένα τραγούδια είχαν διχάσει τόσο πολύ το κοινό που κατά καιρούς λογοκρίθηκαν και η κυκλοφορία τους απαγορεύτηκε.

Δείτε παρακάτω τα 5 χριστουγεννιάτικα τραγούδια που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στο παρελθόν και εξακολουθούν να συζητούνται μέχρι και σήμερα.

I saw Mommy Kissing Santa Claus – Jimmy Boyd
Το 1952, ένας φακιδωτός 13χρονος ονόματι Jimmy Boyd παρουσίασε στον κόσμο το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «I Saw Mommy Kissing Santa Claus».

Παρόλο που οι ακροατές υποτίθεται ότι αντιλαμβάνονταν αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο νεαρός ερμηνευτής του τραγουδιού -ότι δηλαδή η μαμά φιλάει στην πραγματικότητα τον μπαμπά με τη στολή του Αϊ-Βασίλη- πολλοί εξακολουθούσαν να σκανδαλίζονται από το γεγονός πως ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι αναφέρεται σε ένα ερωτικό φιλί.

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης κατήγγειλε τη μελωδία και μια ραδιοφωνική εταιρεία της Δυτικής Βιρτζίνια απαγόρευσε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της να την παίζουν (ένας υπάλληλος της εταιρείας την αποκάλεσε μάλιστα “προσβολή για τον Άγιο Βασίλη”). Το ευρύ κοινό ωστόσο διαμαρτυρήθηκε κατά της λογοκρισίας του τραγουδιού και της ραδιοφωνικής απαγόρευσης της Δυτικής Βιρτζίνια τόσο έντονα που καταργήθηκε μετά από λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η αρχιεπισκοπή φέρεται να άμβλυνε επίσης τη στάση της, αφού ο Μπόιντ συναντήθηκε με τους καθολικούς εκκλησιαστικούς ηγέτες της Βοστώνης για να εξηγήσει ότι η Μαμά και ο Άγιος Βασίλης ήταν στην πραγματικότητα αντρόγυνο.

Santa Baby – Eartha Kitt
Το 1953, ο συνθέτης Phil Springer ήταν επιφυλακτικός όταν οι μουσικοί παραγωγοί του του ζήτησαν να δημιουργήσει ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι για την ανερχόμενη τότε Eartha Kitt. «Δεν μπορείς να γράψεις χριστουγεννιάτικα τραγούδια που είναι σέξι», απάντησε. «Πώς θα το κάνουμε αυτό;»

Όπως δήλωσε ο Springer στους Los Angeles Times το 2017, οι παραγωγοί τον συμβούλευσαν να «ασχοληθεί με τη μουσική» και «να τους αφήσει να ανησυχούν οι ίδιοι για το αν το τραγούδι θα είναι βλάσφημο.

Για πολλούς ωστόσο, ήταν – μερικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνήθηκαν να παίξουν το «Santa Baby» και πολιτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους αφού η Kitt το ερμήνευσε σε ένα δείπνο για τους τέως πια βασιλιά και βασίλισσα της Ελλάδας τον Νοέμβριο του 1953. Σύμφωνα με το περιοδικό Billboard, η ίδια Κitt είχε δηλώσει πως είναι «αδιανόητο ότι κάποιος θα αμφισβητούσε την ιδιοφυή ποίηση του τραγουδιού».

Christmas at Ground Zero – “Weird Al” Yankovic
Με στίχους όπως “We can dodge debris while we trim the tree / Underneath the mushroom cloud,” το 1986 το single του “Weird Al” Yankovic “Christmas at Ground Zero” ήταν ένας ύμνος που αποτύπωνε τη συλλογική αγωνία του έθνους για τον Ψυχρό Πόλεμο – και, ως εκ τούτου, απαγορεύτηκε γρήγορα η αναπαραγωγή του στον αέρα.

«Για κάποιο λόγο, [οι ραδιοφωνικοί σταθμοί] θεώρησαν ότι δεν ήταν σωστό να έχουμε ένα τραγούδι για την πυρηνική καταστροφή κατά τη διάρκεια των γιορτών», αστειεύτηκε ο Yankovic στο San Antonio Current το 2013.

Σταδιακά ο ίδιος άρχισε να το αποσύρει από τις ζωντανές εμφανίσεις του, αφού ο κόσμος άρχισε να χρησιμοποιεί το «Ground Zero» για να αναφερθεί στον τόπο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Για τον ίδιο, όλη αυτή η κατάσταση λειτούργησε ευνοϊκά, καθώς μετά από την κυκλοφόρηση του Christnas Groyund Zero η δισκογραφική του εταιρεία σταμάτησε να του ζητά να δημιουργήσει ένα πλήρες εορταστικό άλμπουμ.

White Christmas – Elvis Presley
Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Elvis Presley, είχε τη φήμη ότι διέφθειρε την αμερικανική νεολαία με τη σεξουαλικά φορτισμένη rock ‘n’ roll μουσική του. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι εξέφρασαν αντιρρήσεις με την συμπερίληψη του κλασικού “White Christmas” του Irving Berlin στο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του Έλβις το 1957.

Ο ίδιος ο Berlin, ο αυθεντικός ερμηνευτής του τραγουδιού, πρωτοστάτησε στο κίνημα να απαγορευτεί το cover του Έλβις από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εκείνη τη χρονιά, πράγμα που πολλοί έκαναν. Αν και δεν υποστήριξαν όλοι οι DJs το εμπάργκο -ένας jockey στο Πόρτλαντ του Όρεγκον απολύθηκε επειδή έπαιξε το τραγούδι στην εκδοχή του Έλβις- κάποιοι πραγματικά θεωρούσαν ότι η εκδοχή του Πρίσλεϊ δεν ήταν καθόλου φιλική προς την οικογένεια. «Είναι σαν να βάζω μια στρίπερ να δίνει χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά μου», δήλωσε ο DJ του Λος Άντζελες Dick Whittinghill στο Billboard.

Fairytale of New York – The Pogues
Το «Fairytale of New York» των The Pogues καθιερώθηκε ως ένα από τα κλασικά βρετανικά τραγούδια Χριστουγέννων μετά την κυκλοφορία του το 1987. Το δημοφιλές τραγούδι αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που ξυπνάει σε ένα κελί φυλακής μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ.

Καθώς ο ίδιος αναπολεί έναν παθιασμένο έρωτά του παρελθόντος, ο ακροατής ακούει τον τσακωμό ενός ζευγαριού που βρίζουν ο ένας των άλλων την την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το τραγούδι έχει λογοκριθεί αρκετές φορές, με πιο family friendly όρους να χρησιμοποιούνται στη θέση αθυροστομιών και ομοφοβικών βρισιών.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο ραδιοφωνικός DJ του BBC Alex Dyke δήλωσε ότι κόβει το τραγούδι από το πρόγραμμά του. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το θέμα ερχόταν στο προσκήνιο -το 2007, το BBC λογόκρινε το τραγούδι αντικαθιστώντας μια χαρακτηριστικά προσβλητική ομοφοβική λέξη με «haggard». Η κίνηση αυτή προκάλεσε τόσες αντιδράσεις που ακύρωσαν το πλάνο τότε, αλλά ανακοίνωσαν ότι θα επιμείνουν στη λογοκριμένη εκδοχή για το Radio 1 το 2020. Ο frontman των The Pogues, Shane MacGowan, δήλωσε στο Metro ότι θεωρεί την αλλαγή “γελοία”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.