Παρότι πολύ δημοφιλή, τα τατουάζ κρύβουν κινδύνους για την υγεία, είτε από ένα εξάνθημα, μέχρι και νευροεκφυλιστικές ασθένειες ή καρκίνο. Υπάρχουν δε και εκείνοι που δεν πρέπει καν να σκεφτούν να κάνουν τατουάζ.
Αναλυτικά η ενημέρωση από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία:
Πριν επιλέξετε το σχέδιο και τον ειδικό που θα σας το κάνει, θα πρέπει να επισκεφτείτε το δερματολόγο για να ενημερωθείτε για τις τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις που προκαλούν τα τατουάζ.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν τις συνέπειες και τους κινδύνους που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη μορφή τέχνης στην υγεία τους.
Τα νανοσωματίδια που εμπεριέχονται σε πολλά μελάνια που χρησιμοποιούνται για τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις, όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες μέχρι και καρκίνο. Αλλεργικές αντιδράσεις, εξανθήματα, και μολύνσεις του δέρματος είναι δυνατό να εμφανιστούν μετά από ένα «χτύπημα» τατουάζ.
Εάν έχετε Λεύκη αποφύγετε να κάνετε τατουάζ, καθώς μπορεί στη συνέχεια να εμφανιστεί και σε εκείνο το σημείο αποχρωματισμός του δέρματος.
Η νέα μελέτη SYNCHROTRON που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports από Γάλλους και Γερμανούς επιστήμονες, δείχνει ότι διενεργείται σταδιακή και διαρκής διάχυση τοξικών ουσιών από τα μελάνια των τατουάζ στην αιματική κυκλοφορία και στη συνέχεια εναπόθεσή τους στους λεμφαδένες, όπου παραμένουν σε μόνιμη βάση, δημιουργώντας σοβαρές συνέπειες στην υγεία.
Το μελάνι που εγχύεται βαθιά κάτω από την επιδερμίδα, προκαλεί την προστατευτική αντίδραση του Δέρματος, συμπυκνώνοντας την χρωστική ουσία ως ξένη μάζα σε πυκνό ινώδη ιστό, ενώ τα υπολείμματα του μελανιού που ξεφεύγουν μέσα στο δέρμα μεταφέρονται με το αίμα στους γειτονικούς λεμφαδένες και σε άλλα όργανα του σώματος.
Επιπλέον, η διαδικασία αφαίρεσης με λέιζερ, η οποία καταστρέφει τη χρωστική ουσία με καυτή θερμότητα, ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν καρκινογόνα με την μετάλλαξη των προϊόντων της διάσπασης του μελανιού, τα οποία στη συνέχεια απορροφά το σώμα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι ο αρμόδιος φορέας για την έγκριση και τον έλεγχο των μελανιών και το υγειονομικό των νομαρχιών και του υπουργείου Υγείας αρμόδια για τους υγειονομικούς ελέγχους στα καταστήματα που κάνουν τατουάζ.
Πριν πάρετε την τελική απόφασή σας, συμβουλευτείτε το δερματολόγο, το μόνο ειδικό για την προστασία του δέρματός σας!