ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Αυτό είναι το πιο βρώμικο μέρος της κουζίνας και δεν είναι αυτό που φαντάζεστε

Τι έδειξε μία νέα μελέτη

Αυτό είναι το πιο βρώμικο μέρος της κουζίνας και δεν είναι αυτό που φαντάζεστε

Το πιο βρώμικο μέρος της κουζίνας μέχρι σήμερα όλοι πιστεύαμε ότι μπορεί να είναι ο νεροχύτης, κάτω από το ψυγείο και οι γωνίες στους πάγκους.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα παθογόνα κρύβονται κάπου αλλού.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα βακτηρίων κρύβεται σε ένα εκπληκτικό μέρος, στα βάζα με τα μπαχαρικά σας.

Η μελέτη, η οποία είχε στόχο να αποκαλύψει τον επιπολασμό και τον βαθμό διασταυρούμενης μόλυνσης μιας ποικιλίας επιφανειών κουζίνας, διαπίστωσε ότι τα δοχεία με μπαχαρικά έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα διασταυρούμενης μόλυνσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι σανίδες κοπής είναι η δεύτερη πιο μολυσμένη περιοχή της κουζίνας.

Για να λάβουν τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν από 371 συμμετέχοντες να ετοιμάσουν ένα γεύμα που να αποτελείται από μπιφτέκια γαλοπούλας και προσυσκευασμένη σαλάτα. Για να εντοπίσουν την κίνηση ενός παθογόνου, οι ερευνητές έγχυσαν στο κρέας έναν βακτηριοφάγο που ονομάζεται MS2, ο οποίος δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Μόλις τελείωσαν το γεύμα, οι ερευνητές έκαναν έλεγχο στα κουζινικά σκεύη, στις περιοχές καθαρισμού και στις επιφάνειες κουζίνας για να ελέγξουν την παρουσία του MS2. Πήραν επίσης δείγματα και από άλλα σημεία που ενδέχεται να έχουν διασταυρούμενη μόλυνση, όπως βάζα μπαχαρικών και λαβές βρύσης νεροχύτη.

Αφού ανέλυσαν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πιο συχνά μολυσμένα αντικείμενα ήταν τα δοχεία με μπαχαρικά. Συνολικά, το 48% των δειγμάτων ήταν μολυσμένα με MS2. Επιπλέον, οι σανίδες κοπής ήταν οι δεύτερες πιο μολυσμένες, ακολουθούμενες από τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι λαβές της βρύσης ήταν το λιγότερο μολυσμένο αντικείμενο.

«Ήμασταν έκπληκτοι, γιατί δεν είχαμε δει ενδείξεις μόλυνσης των δοχείων με μπαχαρικά στο παρελθόν», δήλωσε ο Ντόναλντ Σάφνερ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στη Σχολή Περιβαλλοντικής και Βιολογικής Επιστήμης Rutgers, όπως αναφέρει το marthastewart.com.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τη διασταυρούμενη μόλυνση των επιφανειών της κουζίνας λόγω χειρισμού ωμού κρέατος ή προϊόντων πουλερικών επικεντρώνονται συνήθως σε σανίδες κοπής κουζίνας ή λαβές βρύσης και έχουν παραμελήσει επιφάνειες όπως δοχεία μπαχαρικών, καπάκια κάδου απορριμμάτων και άλλα μαγειρικά σκεύη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.