ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Beatles: Αυτό είναι το ελληνικό νησί που «γλυκοκοίταζαν» για να το αγοράσουν

«Θέλαμε να αγοράσουμε το νησί αλλά δεν το πουλάνε»

Beatles: Αυτό είναι το ελληνικό νησί που «γλυκοκοίταζαν» για να το αγοράσουν

Οι Beatles, όπως έγινε γνωστό, παζάρευαν να αγοράσουν ένα… ελληνικό νησί.

Οι Beatles γνώρισαν την απόλυτη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα συχνά να φλερτάρουν με την ιδέα του break.

Αναζητώντας στιγμές ανωνυμίας και χαλάρωσης, ο δρόμος τους έφερε για διακοπές στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 1967.

Μαζί με τις τότε συντρόφους τους και ορισμένα μέλη του στενού τους φιλικού κύκλου, έκαναν κρουαζιέρα από την Αττική προς τις Σποράδες και το βόρειο Ευβοϊκό. Ξεκινώντας παράλληλα ένα εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης.

Πάνω στην ευφορία και στη μέθη των στιγμών, φέρεται να τους καρφώθηκε η ιδέα πως θα ήταν τέλειο να αγόραζαν ένα ελληνικό νησί για να χτίσουν την κοινωνία των ονείρων τους.

Οι Beatles, μέσω εκπροσώπων τους, όντως έψαξαν να αγοράσουν ένα ελληνικό νησί. Τρεις εκδοχές υπάρχουν γι’ αυτό. Όλες είναι πιθανόν να ισχύουν. Αλλά οι δύο εξ αυτών των περιπτώσεων φαίνεται πως «κάηκαν» εν τη γενέσει τους. Και μόνο μία τράβηξε σε μάκρος, παίρνοντας επίσημο χαρακτήρα.

Η επικρατούσα άποψη είναι πως αυτή που έκλεψε την καρδιά των μελών του διάσημου συγκροτήματος ήταν η Αγία Τριάδα, κοντά στην Ερέτρια. Βοήθησε πολύ σε αυτό το σχήμα της που θυμίζει κιθάρα και ο συμβολισμός ήταν προφανής. Μόνο που το καταπράσινο αυτό νησί δεν ήταν τότε «for sale» κι αυτό προκύπτει από διάφορες πηγές.

Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο ελληνικό νησάκι που συνδέεται στενά με το βρετανικό γκρουπ. Μιλάμε για την Τσουγκριά, κοντά στη Σκιάθο. Υπάρχουν μάλιστα και δηλώσεις του Πολ ΜακΚάρτνεϊ που αναπαρήγαγε τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» στις οποίες λέει πως «θέλαμε να αγοράσουμε το νησί, αλλά δεν το πουλάνε». Λέγεται πως το Υπουργείο Γεωργίας ύψωσε τότε stop σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση.

Με άλλα λόγια οι Beatles πιθανότατα ρώτησαν για τα δύο αυτά νησιά, μόνο και μόνο για να γίνει σαφές πως δεν είχε νόημα να συνεχίσουν να το ψάχνουν. Κι εδώ εισέρχεται ακόμα ένας κρίσιμος παράγοντας που μας δίνει τα εφόδια να καταλάβουμε ποιο ήταν τελικά το ελληνικό νησί που ξεκίνησαν επισήμως διαδικασίες για να περιέλθει στην κατοχή τους. Όλα δείχνουν πως ήταν οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια.

Μια συστάδα 7 κατά βάση μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας. Περιοχή που στις μέρες μας είναι γνωστή και ως Σεϋχέλλες της Ελλάδας. Τότε, ωστόσο, ήταν ένας παρθένος τόπος, με αίσθηση ερημονησιού που ήξεραν ελάχιστοι και δεν είχε την παραμικρή τουριστική υποδομή.

Για να προβούν σε μια τέτοια αγορά εκείνη την εποχή, οι Beatles χρειαζόντουσαν άδεια αγοράς από τη βρετανική κυβέρνηση. Στα αρχεία της αρμόδιας υπηρεσίας υπάρχει όντως αίτημα για κάτι τέτοιο και οι περιγραφές δείχνουν πως το υποψήφιος προς αγορά μέρος δεν ήταν ούτε η Αγία Τριάδα ούτε η Τσουγκριά.

Αρχικά, η αναγραφόμενη έκταση σε τετραγωνικά μέτρα είναι κοντά στα 80 έικρ (320 στρέμματα), ενώ η πρώτη είναι 48 στρέμματα και η δεύτερη, πάνω από 1.000. Το εν λόγω μέγεθος είναι ταμάμ με αυτό της Μονολιάς, του μεγαλύτερου δηλαδή από τα Λιχαδονήσια. Επίσης λέγεται ρητώς πως το κυρίως νησί περιβάλλεται από μικρότερα παράκτια νησιά.

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια για αγορά ναυάγησαν. Προέκυψαν πολλές νομικές δυσκολίες κυρίως επειδή ήταν αδύνατον να βρεθεί άκρη με το πόσοι και πώς είχαν στην ιδιοκτησία τους γη στο νησί. Πέντε οικογένειες είχαν οικόπεδα σε αυτά τα μέρη.

Η γραφειοκρατία ήταν χαοτική και η υπόθεση άρχισε να τραβάει σε μάκρος.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 1967 αυτό που ξεκίνησε ως καλοκαιρινός έρωτας για τους Beatles έσβησε οριστικά ως πιθανότητα. Δεν έγιναν και ούτε θα γινόντουσαν ποτέ ιδιοκτήτες ελληνικού νησιού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.