Η Κιμ Καρντάσιαν αποκάλυψε μέσω μίας ανάρτησης στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram ότι κάνει σολάριουμ για να αντιμετωπίσει την ψωρίαση.
“Πόσο τρελή είναι η ψωρίαση μου αυτή τη στιγμή παιδιά; Είναι σε όλο μου το πόδι. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Δεν θα πω ψέματα, αυτό είναι επώδυνο. Δεν είμαι σίγουρη για το τι φταίει. Δεν έχω αλλάξει τη διατροφή μου. Έχω δοκιμάσει τα πάντα! Η ψωρίαση είναι χάλια. Συνήθως έχω μόνο αυτό το σημείο, αλλά τώρα μπορώ να πω ότι ανεβαίνει στο πόδι και σε όλο τον μηρό μου. Οπότε ξέρω ότι ήρθε η ώρα να βρω λύση”.
Στο σημείο αυτό να πούμε πως η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας και στην Ελλάδα μόνο εκτιμάται πως πάσχουν από αυτή περίπου 200000 άνθρωποι.
Ακριβώς λόγω του τεράστιου αριθμού παθόντων σε όλο τον κόσμο, η πρόσφατη δήλωση της Kim «Έχω ψωρίαση και το σολάριουμ βοηθάει πραγματικά όταν είναι σε έξαρση. Αλλά δεν το χρησιμοποιώ πολύ συχνά» προκάλεσε αντιδράσεις.
Είναι αλήθεια ότι τα σολάριουμ έχουν αναφερθεί ξανά ως πιθανή θεραπεία για τις εξάρσεις της ψωρίασης. Είναι επίσης αλήθεια ότι η ψωρίαση είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και οι εξάρσεις της μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες, με όσους την έχουν να δοκιμάζουν τα πάντα.
Λειτουργεί το σολάριουμ σαν λύση στην ψωρίαση;
Και μπορεί το σολάριουμ να βοηθάει πράγματι στη μείωση της ψωρίασης, αυτό όμως δεν το καθιστά ασφαλές. Στην πραγματικότητα η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το ταξινομεί στην ίδια ομάδα που προκαλεί καρκίνο με τα τσιγάρα. Επιπλέον, το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης δηώνει ότι «δεν υποστηρίζει τη χρήση σολάριουμ σε εσωτερικούς χώρους ως υποκατάστατο της φωτοθεραπείας που πραγματοποιείται με ιατρική συνταγή και υπό την επίβλεψη του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης». Με λίγα λόγια, συνιστούν τη χρήση υπεριώδους φωτός για να καταπραϋνθεί η ψωρίαση, όταν η θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία συνταγογραφείται από δερματολόγο και γίνεται υπό επίβλεψη στο ιατρείο του.
Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να την βάλει σε ύφεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό ρυθμίζεται από μηχανήματα υπεριώδους φωτός και θεραπείες που χορηγούνται σε δερματολόγους. Η διαφορά τους με το σολάριουμ; Η ψωρίαση αντιμετωπίζεται με ακτίνες UVB και τα σολάριουμ εκπέμπουν κυρίως UVA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Οι θεραπείες UV στο ιατρείο ενός δερματολόγου είναι, επίσης, πολύ πιο ελεγχόμενες από μια συνεδρία σε σολάριουμ. Συνήθως διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα και εκμεταλλεύονται ένα μόνο μήκος κύματος φωτός UVB για τη θεραπεία της ψωρίασης, σε αντίθεση με τα εκατοντάδες μήκη κύματος του φωτός UVA και UVB που μπορεί να εκτεθούμε στον ήλιο ή μέσα σε ένα σολάριουμ, τα οποία χρησιμοποιούνται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.