ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ειδικό ρόλο «κατευνασμού» των βουλευτών της ΝΔ αναλαμβάνει η Ντόρα...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Κρις Κριστόφερσον: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο θρύλος της κάντρι

Απεβίωσε ειρηνικά στο σπίτι του στο Μάουι της Χαβάης

Κρις Κριστόφερσον: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο θρύλος της κάντρι

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών το Σάββατο στο σπίτι του στο Μάουι της Χαβάης ο Κρις Κριστόφερσον, ο οποίος γνώρισε επιτυχία τόσο ως πρωτοποριακός τραγουδιστής-τραγουδοποιός της κάντρι μουσικής όσο και ως αστέρας του κινηματογράφου και της τηλεόρασης του Χόλιγουντ.

Δεν δόθηκε αιτία θανάτου, αλλά περιγράφηκε ότι απεβίωσε ειρηνικά ενώ περιβαλλόταν από την οικογένειά του.

«Ο Κρις Κριστόφερσον πέθανε ειρηνικά το Σάββατο στο σπίτι του» στη Χαβάη, ανέφεραν οι συγγενείς του μέσω Facebook. «Όταν βλέπετε ουράνιο τόξο, να ξέρετε πως είναι εκείνος, που χαμογελά σε όλους».

Ο χαρισματικός σταρ της κάντρι μουσικής έγραψε το εμβληματικό «Me and Bobby McGee» και το τρυφερό «Help Me Make It Through the Night», τραγούδησε με το supergroup The Highwaymen και κατέκτησε τις καρδιές του κοινού με την ερμηνεία του σε ταινίες όπως «Η Αλίκη δε μένει πια εδώ» και «Ένα Αστέρι Γεννιέται» ως συμπρωταγωνιστής της Μπάρμπρα Στρέιζαντ.

Ο Κρις Κριστόφερσον (γεννημένος στις 22 Ιουνίου 1936) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς τραγουδιστές, τραγουδοποιούς και ηθοποιούς της κάντρι μουσικής. Καταγόταν από οικογένεια Σουηδών μεταναστών και γεννήθηκε στο Τέξας. Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Lars Henry Kristofferson και μητέρα του η Mary Ann Ashbrook. Λόγω των στρατιωτικών υποχρεώσεων του πατέρα του, η οικογένεια μετακόμισε σε διάφορα μέρη, καταλήγοντας τελικά στην Καλιφόρνια.

Το 1985, μαζί με τους διάσημους συναδέλφους του στη κάντρι μουσική, Γουάιλον Τζένινγκς, Γουίλι Νέλσον και Τζόνι Κας, σχημάτισαν το supergroup The Highwaymen, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κίνημα της “παράνομης” κάντρι μουσικής, απομακρύνοντας τον εαυτό τους από τις παραδοσιακές δομές της μουσικής βιομηχανίας του Νάσβιλ.

Το 2004, ο Κριστόφερσον εισήχθη στο Country Music Hall of Fame, αναγνωρίζοντας έτσι τη συνεισφορά του στη μουσική. Στην 50χρονη καριέρα του, πούλησε πάνω από επτά εκατομμύρια άλμπουμ μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και κέρδισε τρία Βραβεία Γκράμι. Επίσης, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Honorary Award.

Παράλληλα με τη μουσική του καριέρα, από το 1971 ξεκίνησε να εργάζεται και ως ηθοποιός στον κινηματογράφο. Εμφανίστηκε σε πολυάριθμες ταινίες, με πιο γνωστούς ρόλους σε ταινίες όπως “Η μεγάλη μονομαχία” (Pat Garrett & Billy the Kid, 1973), “Η Αλίκη δε μένει πια εδώ” (Alice Doesn’t Live Here Anymore, 1974), και “A Star Is Born” (1976), για την οποία κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία.

Στα επόμενα χρόνια, έπαιξε σε ταινίες όπως “Convoy” (1978), “Η Πύλη της Δύσεως” (Heaven’s Gate, 1980), “Ο Πλανήτης των Πιθήκων” (2001) και την τριλογία “Blade” (1998, 2002, 2004). Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 2018 στην ταινία “Blaze”, όταν ήταν πλέον 82 ετών.

Λίγοι ήταν οι καλλιτέχνες της εμβέλειας του Κριστόφερσον που εμφανίζονταν δημόσια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ο Κρις παρέμεινε σε ενεργό δράση έως τον Φεβρουάριο του 2020, κάνοντας σόλο τουρνέ με μέλη των Strangers, της μπάντας του Μερλ Χάγκαρντ.

Αποσύρθηκε από το προσκήνιο λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.

Η συγκινητική ανάρτηση της Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Την πρώτη φορά που είδα τον Κρις να εμφανίζεται στο Troubadour club στο Λος Άντζελες, κατάλαβα ότι ήταν κάτι το ξεχωριστό. Ξυπόλητος και με την κιθάρα του, μου φάνηκε η τέλεια επιλογή για το σενάριο που ανέπτυσσα, το οποίο τελικά έγινε το A Star Is Born.

Στην ταινία, ο Κρις και εγώ τραγουδήσαμε το τραγούδι που είχα γράψει για το κύριο ερωτικό θέμα της ταινίας, το «Evergreen».

Για την τελευταία μου συναυλία το 2019 στο Hyde Park του Λονδίνου, ζήτησα από τον Kris να έρθει μαζί μου στη σκηνή για να τραγουδήσει το άλλο μας ντουέτο στο A Star Is Born, το «Lost Inside Of You». Ήταν γοητευτικός όπως πάντα και το κοινό τον κατακλύζει με χειροκροτήματα. Ήταν χαρά μου να τον βλέπω να λαμβάνει την αναγνώριση και την αγάπη που τόσο πολύ του άξιζε.

Οι σκέψεις μου πηγαίνουν στη σύζυγο του Κρις, Λίζα, η οποία ξέρω ότι τον στήριξε με κάθε δυνατό τρόπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.