ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ'τον Τάιλερ και μπρος»!

Το πάρτι του Φ.Σινάτρα στην Αβάνα: Γυναίκες, Αμερικανοί γκάνγκστερ και άφθονο αλκοόλ

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο θα υποδυθεί τον Φ.Σινάτρα σε ταινία σκηνοθεσίας του Μ.Σκορτσέζε

Το πάρτι του Φ.Σινάτρα στην Αβάνα: Γυναίκες, Αμερικανοί γκάνγκστερ και άφθονο αλκοόλ

O Φ.Σινάτρα τον Φεβρουάριο του 1947 κατά τη διάρκεια ενός τετραήμερου ταξιδιού στην Αβάνα, έκλεισε μια σουίτα στο Hotel Nacional σε μια πόλη πριν από το Κάστρο για να φιλοξενήσει ένα πάρτι στο οποίο συμμετείχαν 12 γυμνές γυναίκες, διάφορα αφεντικά αμερικανικών γκάνγκστερ και άφθονες ποσότητες αλκοόλ.

Αφού φέρεται να είχε περάσει λαθραία 2 εκατομμύρια δολάρια σε μια βαλίτσα για τον εξόριστο φίλο του μαφιόζο Charles «Lucky» Luciano, ο οποίος είχε μετακομίσει στην Κούβα αφού είχε εκδιωχθεί από τις ΗΠΑ από τις αρχές, είχε χρόνο να γιορτάσει.

Κατά περίεργο τρόπο, μια αντιπροσωπεία κουβανών προσκόπων, με επικεφαλής μια καλόγρια, έφτασε στη μέση του πανηγυριού για να παρουσιάσει στον κροίσο ένα δείγμα της εκτίμησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έσπρωξε τους συμμετέχοντες στα όργια στα δύο υπνοδωμάτια και υποδέχτηκε τις πρόσκοπους φορώντας μεταξωτή ρόμπα και φουλάρι, όπως γράφει η dailymail.

Ο Φ.Σινάτρα επέμεινε αργότερα ότι δεν γνώριζε ότι η επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Κούβας συνέπεσε με ένα συνέδριο της αμερικανικής μαφίας υψηλού επιπέδου εκεί.

Αυτό το περιστατικό κατέγραψε ο συγγραφέας Τζέιμς Κάπλαν σε μια μνημειώδη και βαθιά αντιπαθητική βιογραφία του Φ.Σινάτρα σε δύο μέρη. Και ο συγγραφέας παρέχει πολλά άλλα παραδείγματα για το πώς ο Σινάτρα απείχε πολύ από την άνετη εικόνα του Ol’ Blue Eyes – από τον ναρκισσισμό του κροίσου και τη σκληρή μεταχείριση των γυναικών μέχρι τις μαφιόζικες διασυνδέσεις του και τη βίαιη επιθετικότητά του.

Η εικόνα του Φρανκ Σινάτρα
Ο J.Kaplan κατέστησε σαφές ότι κάτω από τη χολιγουντιανή λάμψη και τη μυθοποίηση ενός αγαπημένου αμερικανικού ειδώλου που οι γυναίκες ήθελαν να κοιμηθούν και οι άντρες να γίνουν, ο Sinatra ήταν απλώς ένα άσχημο κομμάτι της δουλειάς.

Όμως αυτή η ειλικρίνεια αποδείχθηκε κάτι σαν πρόβλημα για τον Μάρτιν Σκορτσέζε, καθώς το βιβλίο του Τ.Κάπλαν φέρεται να αποτέλεσε τη βάση για το σενάριο μιας κινηματογραφικής βιογραφίας που ο διάσημος σκηνοθέτης προσπαθεί να γυρίσει εδώ και 15 χρόνια.

Προσπαθεί, αλλά αποτυγχάνει, διότι φέρεται να έχει μπλοκαριστεί στις προσπάθειές του από την οικογένεια του Φ.Σινάτρα – με επικεφαλής την κόρη του Τίνα, η οποία ελέγχει την περιουσία του και κατέχει τα δικαιώματα των τραγουδιών και της εικόνας του. Τα γυρίσματα λέγεται ότι κάποια στιγμή θα ξεκινούσαν τον επόμενο μήνα με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο να υποδύεται τον Φ.Σινάτρα και την Τζένιφερ Λόρενς τη φλογερή δεύτερη σύζυγό του, Έιβα Γκάρντνερ. Ωστόσο, ακυρώθηκε χωρίς να υπάρχει νέα ημερομηνία.

Ο Μ.Σκορτσέζε είχε δηλώσει ότι το εμπόδιο ήταν να πάρει την έγκριση της κληρονομιάς και ότι η οικογένεια είχε στο μυαλό της μια πολύ διαφορετική, πιο ροζ απεικόνιση του Σινάτρα.

Ίσως μια που δεν θα έβλαπτε τις πωλήσεις των διαχρονικών τραγουδιών του Φ.Σινάτρα, όπως τα New York, Fly Me To The Moon και My Way – το τελευταίο αποκαλύφθηκε πρόσφατα από μια βρετανική έρευνα ως το νούμερο ένα τραγούδι που επέλεξαν οι ετοιμοθάνατοι να ακούσουν στις τελευταίες τους στιγμές.

Δεν βοηθάει τα πράγματα το ότι ο Μ.Σκορτσέζε σκοπεύει να εστιάσει σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη περίοδο της ζωής του Φ.Σινάτρα τις δεκαετίες του 1950 και 1960, όταν απάτησε την πρώτη του σύζυγο, Νάνσι Μπαρμπάτο, μητέρα της Τίνας, με την Έιβα Γκάρντνερ, την οποία αργότερα παντρεύτηκε σε μια θυελλώδη ένωση που συγκλόνισε το Χόλιγουντ.

Από την αρχή, υπήρξε αντίσταση από την οικογένεια Σινάτρα σε έναν σκηνοθέτη που φημίζεται περισσότερο για τις αιματηρές γκανγκστερικές ταινίες. «Ο Marty θέλει να είναι σκληρό και να αναδείξει τον βίαιο, σεξουαλικά φορτισμένο Frank, αλλά η Tina θέλει να δείξει την πιο μαλακή πλευρά του πατέρα της και να αφήσει το επίκεντρο να είναι η μουσική», δήλωσε μια πηγή το 2009.

«Η δεκαετία του ’60 ήταν μια πολύ swinging εποχή για τον Frank – έκανε σεξ με διάφορες γυναίκες και εδραίωνε το status του στο Rat Pack. Είναι μια εποχή-κλειδί για τη μυθολογία του», πρόσθεσε.

«Η Τίνα θέλει πραγματικά να βεβαιωθεί ότι ο Φρανκ είναι καθαρός και ότι δεν είναι υπερβολικά αρνητικός», κάτι που επιβεβαίωσε ο Μ.Σκορτσέζε όταν δήλωσε στην Toronto Sun: «Ορισμένα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για μια οικογένεια και τα καταλαβαίνω απόλυτα. Αλλά, αν περιμένουν να το κάνω εγώ, δεν μπορούν να συγκρατήσουν ορισμένα πράγματα. Το πρόβλημα είναι ότι ο άνθρωπος ήταν τόσο πολύπλοκος. Όλοι είναι τόσο πολύπλοκοι, αλλά ο Σινάτρα, ειδικότερα».

Η ζωή και οι σχέσεις του Φ.Σινάτρα

Ο Φ.Σινάτρα πέθανε σε ηλικία 82 ετών το 1998, με αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και ήταν ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μουσικής που υπήρξαν ποτέ. Γεννήθηκε όμως στο Χόμποκεν του Νιου Τζέρσεϊ, κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες.

Μοναχοπαίδι Ιταλών μεταναστών, ο πατέρας του ήταν πυροσβέστης και πρώην πυγμάχος, ενώ η αυταρχική μητέρα του, η Ντόλι, ήταν μαία.

Ο Φ.Σινάτρα φέρεται να παραδέχτηκε ότι «με κατατρόμαξε». Ήταν «καταχρηστική, βίαιη και εκδικητική», λέει ο βιογράφος της James Kaplan, και του άφησε τόσο βαθιά εντύπωση που τον έλκυαν παρόμοιες γυναίκες στη μετέπειτα ζωή του, ιδίως η εντυπωσιακή Ava Gardner.

Ο Φ.Σινάτρα εγκατέλειψε το λύκειο για να τραγουδήσει και έγινε διάσημος όταν πρωτοέπαιζε με τον οξύθυμο διευθυντή της μπάντας Τόμι Ντόρσεϊ, μια διάσημη προσωπικότητα της εποχής των big band. Ο Kaplan ισχυρίστηκε -αν και χωρίς αποδείξεις- ότι ο Sinatra ήταν «σεξουαλικά διεγερμένος» από τον Dorsey και είχε «σαδομαζοχιστικές τάσεις».

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 20, ο Φ.Σινάτρα ήταν αλκοολικός και λάμβανε βαριά ναρκωτικά με μια μανιώδη ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που περιελάμβανε το ατελείωτο πλύσιμο των χεριών του και την αλλαγή των εσωρούχων του κάθε 20 λεπτά, όπως ισχυρίστηκε κάποτε.

Μπορούσε επίσης να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο μαμόθρεφτο. Όπως παρατήρησε η Μία Φάροου, η τρίτη σύζυγός του, ο Φ.Σινάτρα είχε «την παιδική αίσθηση της οργής για κάθε αντιληπτή αδικία και αδυναμία συμβιβασμού».

Ήταν αυτή η «ισχυρή αίσθηση της σικελικής ευπρέπειας», όπως την αποκάλεσε χαριτολογώντας, που τον οδηγούσε σε καυγάδες – μεταξύ άλλων με δημοσιογράφους, δημοσιογράφους και φωτογράφους – αν και άλλοι κατηγορούσαν τις βίαιες εναλλαγές της διάθεσής του. Η τέταρτη σύζυγός του, το πρώην μοντέλο Barbara Blakeley, τον αποκαλούσε «Jekyll and Hyde husband».

Οι σχέσεις με τη μαφία
Στα τρομερά του ξεσπάσματα, ο Φ.Σινάτρα απειλούσε συνήθως να σκοτώσει ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και αγαπημένα του πρόσωπα, γεγονός που, δεδομένων των γνωστών δεσμών του με τη Μαφία, δεν μπορούσε να παραμεριστεί ελαφρά τη καρδία από τους ενδιαφερόμενους.

Τον κατηγορούσαν ότι έβαζε να ξυλοκοπούνται άνθρωποι όταν τον πρόδιδαν και μερικές φορές το έκανε ο ίδιος, ενώ μια φορά έσπασε το κρανίο ενός φιλοξενούμενου σε ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς, αφού του πέταξε ένα τηλέφωνο.

Η βιογράφος του Φ.Σινάτρα, Κίτι Κέλι, δήλωσε ότι αντιμετώπισε διάχυτο φόβο όταν έκανε έρευνα για το βιβλίο της γι’ αυτόν. «Ένας άνδρας και μια γυναίκα», είπε για τους εκατοντάδες ανθρώπους που πήρε συνέντευξη, «φοβόντουσαν τη σωματική βία που θα μπορούσε να τους συμβεί επειδή μου μίλησαν».

Το 1939, όταν ήταν 24 ετών, παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο Νάνσι και, από την αρχή, την απατούσε ασταμάτητα. Μάλιστα, είχε συλληφθεί για «αποπλάνηση» και «μοιχεία», ακόμη και πριν παντρευτούν, επειδή φέρεται να άφησε έγκυο μια άλλη νεαρή γυναίκα.

Η Νάνσι τον εγκατέλειψε το 1950, όταν εκείνος ομολόγησε ότι είχε σχέση με την Άβα Γκάρντνερ, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η «πιο ακαταμάχητη γυναίκα του Χόλιγουντ». Την είχε δει σε ένα περιοδικό και ορκίστηκε ότι μια μέρα θα την παντρευόταν.

Η Γκάρντνερ απωθήθηκε από τον Σινάτρα, θεωρώντας τον «αλαζόνα και επιβλητικό», αλλά είχαν πολλά κοινά, όπως την αγάπη τους για το ποτό, την ευμετάβλητη ιδιοσυγκρασία και το πάθος τους για την πυγμαχία.

Παντρεύτηκαν το 1951 και, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν μια ταραχώδης ένωση. Η επιθετική ζήλια του Sinatra δεν βοήθησε καθόλου: αφού ο ηθοποιός Peter Lawford, μετέπειτα μέλος του Rat Pack, εθεάθη να πίνει ποτό με την Gardner και άλλους, ο Sinatra τηλεφώνησε στον Lawford και του είπε ότι ήταν «νεκρός», φωνάζοντας ότι θα έστελνε κάποιον να του σπάσει τα πόδια.

Μια άλλη λεπτομέρεια από αυτή την περίοδο που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η οικογένεια Σινάτρα ενέκρινε ποτέ για τη μεγάλη οθόνη ήταν η εξήγηση της Γκάρντνερ για το τι την προσέλκυσε στον 1,80 μ. τραγουδιστή – ήταν το μέγεθος του πέους του, είπε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Kaplan, η ηθοποιός σύντομα παραπονέθηκε σε φίλους της ότι δεν την ικανοποιούσε σεξουαλικά. Ο Σινάτρα, ο οποίος θεωρούσε την Γκάρντνερ τον έρωτα της ζωής του, προσποιήθηκε πολλές φορές θλιβερά ότι αυτοκτόνησε για να τραβήξει την προσοχή της.

Σε έναν από τους εκρηκτικούς καυγάδες τους έφυγε φτύνοντας: «Φεύγω. Και αν θέλετε να μάθετε πού είμαι, είμαι στο Παλμ Σπρινγκς, γαμώντας τη Λάνα Τέρνερ». Αφού έκανε δύο εκτρώσεις, η Gardner κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 1954, αντικαθιστώντας τον Sinatra με έναν Ισπανό ταυρομάχο.

Ο τραγουδιστής ήταν εκτός εαυτού, μετατρέποντας το σπίτι του στο Λος Άντζελες σε αυτό που ο υπηρέτης του αποκαλούσε «βωμό της Ava» με φωτογραφίες της παντού.

Οι 4 γάμοι και οι εξωσυζυγικές σχέσεις
Παντρεύτηκε συνολικά τέσσερις φορές, αλλά είχε ατελείωτες εξωσυζυγικές σχέσεις, μεταξύ άλλων με την Turner, την Judy Garland, τη Lauren Bacall και τη Marilyn Monroe. Ο Kaplan έγραψε ότι αυτό που ήταν «το καλύτερο για την ψυχική υγεία μιας γυναίκας ήταν είτε να τον απορρίψει είτε να καταλάβει ότι κάθε σοβαρή σχέση μαζί του ήταν ένταξη σε ένα είδος χαρεμιού». Κάποιες προσελκύονταν από την αύρα κινδύνου του Σινάτρα, η οποία στην περίπτωσή του δεν ήταν καμιά χολιγουντιανή υπερβολή.

Ο παππούς του Φ.Σινάτρα γεννήθηκε στην καρδιά της μαφίας, τη Σικελία, και αργότερα μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη. Ο τραγουδιστής αρνιόταν οποιαδήποτε ανάμειξη με το οργανωμένο έγκλημα πέρα από το να τραγουδάει σε χώρους που τους ανήκαν, αλλά συχνά φωτογραφιζόταν με αρχηγούς της Μαφίας και παρευρισκόταν ή εμφανιζόταν στις κοινωνικές εκδηλώσεις τους.

Παραδέχτηκε το 1950 σε έρευνα της Γερουσίας των ΗΠΑ για το οργανωμένο έγκλημα ότι γνώριζε μια σειρά από διαβόητους ηγέτες της μαφίας, όπως ο Lucky Luciano και ο Bugsy Siegel, αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε επίσημα ότι είχε βαθύτερη ανάμειξη στις δραστηριότητές τους.

Ωστόσο, ο Λουτσιάνο – η οικογένεια του οποίου καταγόταν από την ίδια σικελική οδό με εκείνη του Φ.Σινάτρα – θα έλεγε αργότερα ότι αυτός και άλλοι μαφιόζοι χρηματοδοτούσαν τον τραγουδιστή στα πρώτα του χρόνια και «τον βοήθησαν να γίνει αστέρι».

Είχε περιτριγυριστεί από παιδιά από μαφιόζους, καθώς σύχναζαν στο οικογενειακό μπαρ που πουλούσε το λαθραίο αλκοόλ τους κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης. Έτσι, καθώς η καριέρα του Σινάτρα απογειώθηκε, ήταν αναπόφευκτο οι παλιοί φίλοι του μαφιόζοι να αποκτήσουν ιδιοκτησιακό ενδιαφέρον γι’ αυτήν.

Ένα έγγραφο του ομοσπονδιακού Γραφείου Ναρκωτικών ανέφερε τη δεκαετία του 1950 ότι ο Φ.Σινάτρα έγινε «ένας από τους πολλούς στον κόσμο της ψυχαγωγίας που συνεργάζεται με τη Μεγάλη Μαφία». Ο κωμικός Τζέρι Λιούις ισχυρίστηκε ότι ο Φ.Σινάτρα έφερε πολλές φορές λαθραία χρήματα της Μαφίας για τους φίλους του.

Ο διευθυντής του FBI J. Edgar Hoover, του οποίου οι φάκελοι του οργανισμού για τον Sinatra ξεπερνούσαν τις 2.000 σελίδες, τον περιέγραψε ως άνθρωπο με «σύμπλεγμα κακοποιών» – έναν άνθρωπο που σαφώς λάτρευε να συναναστρέφεται με μαφιόζους και να απολαμβάνει τη φήμη τους.

«Προτιμώ να είμαι δον της Μαφίας παρά πρόεδρος των ΗΠΑ», φέρεται να είπε στον ηθοποιό Έντι Φίσερ, ενώ ένας φίλος του στο Χόλιγουντ τον θυμάται να καυχιέται για το πόσους είχε σκοτώσει ο Μπάγκσι Σίγκελ.

Ο Φ.Σινάτρα φλέρταρε τα αφεντικά της μαφίας που ερχόντουσαν να τον παρακολουθήσουν να εμφανίζεται στα καζίνο του Λας Βέγκας, δίνοντας στον αρχηγό της μαφίας του Σικάγο Σαμ Τζιανκάνα ένα τεράστιο δαχτυλίδι με ζαφείρι ως ένδειξη φιλίας.

Μια βιογραφία του 2015 από τον David Evanier υποστήριξε ότι ο σταρ ζήτησε από τη Μαφία να δολοφονήσει τον Woody Allen. Σύμφωνα με τον Evanier, η πρώην σύζυγός του Mia Farrow είχε απευθυνθεί στον Sinatra, ο οποίος είχε παραμείνει στενός φίλος, το 1993 αφού ανακάλυψε ότι ο Allen, ο τότε φίλος της, είχε σχέση με τη νεαρή υιοθετημένη κόρη της Soon-Yi Previn.

Σύμφωνα με τις πηγές του Evanier, οι παλιές μαφιόζικες επαφές του Φ.Σινάτρα έλεγαν ότι ζητούσε πολλά. Η Φάροου κατέθεσε στο δικαστήριο εκείνη τη χρονιά ότι είχε πει σε έναν ψυχολόγο ότι ένας από τους πρώην συζύγους της είχε προσφερθεί να σπάσει τα πόδια του Άλεν, αλλά ο δικηγόρος της την εμπόδισε να πει ποιος σύζυγος.

«Ήταν ένα αστείο», διαβεβαίωσε το δικαστήριο. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε και άλλοι, οι οποίοι θέλουν να ρίξουν μια μακρά και σκληρή ματιά στη ζωή του Φ.Σινάτρα στην οποία η οικογένειά του προφανώς αποστρέφεται, μπορεί να διαφωνούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.