ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Τελικά ρίχνουμε ή όχι κρύο νερό στα σουρωμένα ζυμαρικά;

Όσα πρέπει να ξέρετε

Τελικά ρίχνουμε ή όχι κρύο νερό στα σουρωμένα ζυμαρικά;

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, μόλις βράσουν τα ζυμαρικά μας και τα αδειάσουμε στο σουρωτήρι, τα περιχύνουμε με κρύο νερό της βρύσης, καθώς τα σουρώνουμε.

Όμως αυτή η συνήθεια αφενός αλλοιώνει το γευστικό αποτέλεσμα και την υφή των ζυμαρικών, αφετέρου αφήνει υγρό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια πιο δεμένη σάλτσα να πάει χαμένο. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις και κάποιες φορές πρέπει να «ξεπλύνουμε» τα ζυμαρικά μας.

Πότε δεν ρίχνουμε κρύο νερό στα ζυμαρικά

Καλό είναι γενικά τα ζυμαρικά όταν σουρώνονται να μην ξεπλένονται με το νερό της βρύσης, καθώς έτσι χάνουν το επιφανειακό, κάπως κολλώδες, στρώμα αμύλου που έχει απελευθερωθεί κατά το βράσιμο. Αυτό τα κρατάει νόστιμα και βοηθάει τη σάλτσα να «μείνει» πάνω τους. Επιπλέον μερικές κουταλιές από το ζωμό που πετιέται στο νεροχύτη, αν χρησιμοποιούνταν στη σάλτσα μας θα την έκαναν πιο δεμένη.

Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε ελάχιστο από το ζεστό νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και να τα ξαναρίξετε μέσα ώστε να κρατήσουν την υγρασία τους και τη «γλιστεράδα» τους μέχρι το σερβίρισμα. Αντί για σουρωτήρι μπορείτε να χρησιμοποιείτε λαβίδα για να βγάλετε απ’ την κατσαρόλα τα μακριά ζυμαρικά όπως τα σπαγγέτι ή ταλιατέλες κ.λπ. και τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσετε τα κοντά ζυμαρικά, όπως οι πένες, τα φιογκάκια κ.λπ.

Πότε επιβάλλεται να ρίξετε κρύο νερό στα ζυμαρικά

Μια περίπτωση που κάνει καλό το ξέπλυμα των ζυμαρικών με κρύο νερό είναι αν προορίζονται για «μακαρονοσαλάτα» (ή άλλη παρασκευή που προβλέπει να καταναλωθούν κρύα). Τότε επιδιώκει κανείς το αντίθετο από τα παραπάνω, δηλαδή θέλει να απομακρύνει όλο το άμυλο, ώστε όταν κρυώσουν τα ζυμαρικά να μπορούν να απορροφήσουν την όποια σάλτσα και όχι να κολλήσουν μεταξύ τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, ρίχνουμε κρύο νερό στα ζυμαρικά αν πρόκειται να συνεχιστεί το μαγείρεμά τους σε κάποια συνταγή που προβλέπει να μπουν στη συνέχεια στο φούρνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.