Όταν πάμε σε ένα εστιατόριο ο κατάλογος με τα φαγητά φαντάζει πολύ ελκυστικός και κάποια πιάτα μπαίνουμε στον πειρασμό να θέλουμε οπωσδήποτε να τα δοκιμάσουμε.
Όμως, καλό θα ήταν να ξέρουμε εξ αρχής πως οι εστιάτορες επειδή δεν θέλουν να πετούν τρόφιμα είτε τα ανακυκλώνουν είτε ενώνουν αποφάγια ή εφευρίσκουν άλλους τρόπους προκειμένου να μειώσουν τυχόν χασούρες. Επίσης, αρκετές φορές δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής με αποτέλεσμα πολλά μαγειρεμένα φαγητά επί ώρες να είναι εκτεθειμένα στη ζέστη άρα και σε βακτήρια.
Τι συμβουλεύουν πρώην εργαζόμενοι σε ταβέρνες να μην τρώμε στα τουριστικά μέρη
Κιμάς
Ο βοδινός κιμάς κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατηγορία με τα πιο επικίνδυνα κρέατα, με το βακτήριο E.Coli να οδηγεί σε πολλές γαστρεντερολογικές ασθένειες.Κανείς λοιπόν δεν μπορεί με σιγουριά να ξέρει αν το μπιφτέκι του είναι καλό, ή αν έχει υψηλό μικροβιακό φορτίο, ή από ποιο ζώο και ποιο μέρος του ζώου προέρχεται κιμάς.
Πιάτα που πιθανώς δεν έχουν αυξημένη κατανάλωση πρέπει να τα αποφεύγουμε
Πιάτα με εξεζητημένες γεύσεις πιθανώς δεν είναι φρέσκα καθώς η κατανάλωσή τους είναι περιορισμένη.
Μαγειρευτά φαγητά
Επιλέξτε τα μόνο σε μέρη που είναι φημισμένα για τα μαγειρευτά τους φαγητά αλλιώς κινδυνεύετε να φάτε κατεψυγμένα που αποψύχθηκαν πριν μερικές ώρες ή στην ακόμη χειρότερη περίπτωση αφημένα επί ώρες στη ζέστη μέσα σε κατσαρόλες.
Κοτόπουλο
Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα μικρόβια. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσουμε τα παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι με το σωστό μαγείρεμα τους.
Θα πρέπει κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην επιμολύνουμε κάποιο άλλο τρόφιμο με το νωπό κοτόπουλο. Η επιμόλυνση μπορεί να συμβεί όταν το νωπό κοτόπουλο, ή ακόμα και τα ζουμιά του έρθουν με κάποιο τρόπο σε επαφή με άλλα τρόφιμα και ιδίως με ήδη μαγειρεμένα ή με αυτά που τρώγονται ωμά όπως τα λαχανικά.
Ένα παράδειγμα του πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί είναι αν ένας μάγειρας κόψει το ωμό κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής και αργότερα κόψει ντομάτες στο ίδιο ξύλο κοπής χωρίς πρώτα να το πλύνει.
Μαχαιροπίρουνα
Πολλές ταβέρνες δεν προσέχουν καθόλου τα μαχαιροπίρουνά τους, δεν τα πλένουν σωστά ή τα αφήνουν επί ώρες εκτεθειμένα σε σκόνη και σε έντομα πάνω στα στρωμένα τραπέζια. Επίσης, κάποιες φορές χρησιμοποιούν στις ταβέρνες και στα εστιατόρια πιρούνια, μαχαίρια κ.λ.π για να κόψουν κοτόπουλο ωμό άρα έχουν μικρόβια, και με το ίδιο μαχαίρι έκοψαν και το μαρούλι σας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.