Είναι ήδη γνωστό πώς ο υγράλατος ή παστός μπακαλιάρος τρώγεται όλο τον χρόνο, αλλά παραδοσιακά τον τιμούμε την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων.
Επειδή μπορούσε να συντηρηθεί άψογα στο αλάτι και να ταξιδέψει μέχρι και στις πιο απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της Ελλάδας, τον αποκαλούσαν «φτωχογιάννη» ή το «ψάρι του βουνού».
Είτε επιλέξουμε παστό με το κόκαλο είτε φιλεταρισμένο υγράλατο, προσέχουμε το φιλέτο του να είναι αρκετά χοντρό, το ίδιο και το αλάτι με το οποίο έχει παστωθεί.
Αν έχει κίτρινα ή σκούρα στίγματα στη σάρκα του, σημαίνει πως είναι πολυκαιρινός.
1. Με ένα ψαλίδι κουζίνας αφαιρούμε την ουρά και τα πτερύγια.
2. Με ένα μυτερό μαχαίρι ανασηκώνουμε την πέτσα στην ουρά, την τραβάμε και την αφαιρούμε. Τον ξεπλένουμε καλά με νερό.
3. Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες. Η διαδικασία διαρκεί 1 με 2 ημέρες το πολύ, ανάλογα με το φιλέτο. Για να δούμε αν έχει ξαλμυρίσει σωστά, δοκιμάζουμε ένα μικρό κομματάκι.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.