Έξι είναι οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία μας συνδυασμοί.
1. Βενζοδιαζεπίνες και αλκοόλ
Μεταξύ του 2001 και του 2014, ο συνολικός αριθμός θανάτων από βενζοδιαζεπίνες πενταπλασιάστηκε. Αν προστεθεί και αλκοόλ στην εξίσωση, ο κίνδυνος αυξάνεται με απρόβλεπτα αποτελέσματα! Αυτός ο θανάσιμος συνδυασμός ευθύνεται για περισσότερο από το ένα πέμπτο των εισαγωγών στα Επείγοντα στις ΗΠΑ, με τα περισσότερα περιστατικά να έχουν να κάνουν με αναπνευστική ανεπάρκεια. Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο να τα λαμβάνετε ταυτόχρονα; Και οι δύο ουσίες είναι αντικαταθλιπτικές, μπορούν να χαλαρώσουν σημαντικά τους μυς και να επιβραδύνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, θέτοντας το χρήστη σε κίνδυνο για κώμα ή ακόμα και θάνατο. Χρόνια χρήση πάλι, μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά σοβαρές λοιμώξεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο θνησιμότητας.
2. Οπιούχα και αλκοόλ
Εξίσου θανατηφόρος συνδυασμός, τα οπιούχα -ακόμη και τα νομίμως συνταγογραφούμενα-, δεν πρέπει να καταναλώνονται με αλκοόλ. Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο να τα λαμβάνετε ταυτόχρονα; Τα οπιούχα καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που με τη σειρά του επιβραδύνει την αναπνοή. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι καταπραϋντικό και σε κάποιες περιπτώσεις να προσφέρει αίσθηση ευφορίας, ο κίνδυνος υπερδοσολογίας είναι υπερβολικά υψηλός. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η πρόσμιξη οπιούχων και αλκοόλ ευθύνεται για το 22% των θανάτων από παυσίπονα.
3. Αντικαταθλιπτικά και αλκοόλ
Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να αυξήσουν την επίδραση του αλκοόλ, έτσι για παράδειγμα κάποιος να αισθάνεται τις επιπτώσεις που έχει ένα μόνο ποτό, νοιώθει σαν να έχει πιει δύο. Επιπλέον, ορισμένα αντικαταθλιπτικά προκαλούν διαταραχή της λήψης αποφάσεων, επικίνδυνα υψηλή πίεση και επιδεινώνουν την κατάθλιψη. Μάλιστα, μόλις το φάρμακο αναμιχθεί με αλκοόλ μπορεί κάποιος να ζαλιστεί ή να παρουσιάσει επιληπτική κρίση ή ακόμη και να πέσει σε κώμα.
4. Διεγερτικά και αλκοόλ
Από μόνα τους τα διεγερτικά «επιταχύνουν» τις αντιδράσεις στο σώμα, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Αν τώρα συνδυαστούν και με αλκοόλ, παράγεται υψηλή ποσότητα κοκααιθυλενίου, ουσία που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής τοξικότητας -προκαλεί υπερβολική πίεση στην καρδιά σε βαθμό πολύ υψηλότερο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.
5. Αντισυλληπτικά χάπια και αλκοόλ
Μετά τη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού απαιτούνται περίπου 3 ώρες για να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να γίνει αποτελεσματικό. Οι γυναίκες αισθάνονται ότι μεθούν πιο γρήγορα όταν έχουν πάρει το χάπι επειδή το σώμα τους είναι «απασχολημένο» με το να μεταβολίζει τις ορμόνες αντισύλληψης. Αυτό ωστόσο επιβραδύνει τον μεταβολισμό της αιθανόλης στο ποτό. Επίσης, το αλκοόλ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποβληθεί από το σώμα, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα λήψης αποφάσεων και θέτοντας τη γυναίκα σε κίνδυνο για να πιει περισσότερο από όσο αντέχει ο οργανισμός της και να πάθει δηλητηρίαση από το αλκοόλ.
6. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και αλκοόλ
Και όμως, μπορεί κάποια φάρμακα να μην χρειάζονται συνταγή γιατρού, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τελείως «αθώα», τουλάχιστον ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αν συνδυαστούν με αλκοόλ. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Clinics of North America, 38% των ατόμων που ανέπτυξαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα από το Tylenol (αμερικανικό αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο) μαζί με αλκοόλ.