Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα το οποίο έχει υποστεί ζύμωση, και προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία.

Οι κόκκοι κεφίρ, που πρόκειται για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση και είναι απαραίτητη πρώτη ύλη για να παραχθεί το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν τη λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και για αυτό έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ, περίπου 175 ml, περιέχει:
Πρωτεΐνη
: 6 γραμμάρια
Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
Περίπου 100 θερμίδες
7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Περιέχει, επίσης, μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία. Τα ροφήματα κεφίρ που δεν προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα γίνονται με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι. Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της διαχείρισης του σωματικού βάρους και της ψυχικής υγείας.

Έχει, επίσης, ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ και πουθενά αλλού. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli. Το kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, έχει κι αυτό αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Το κεφίρ μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, ενώ βοηθέι σε διάφορα πεπτικά προβλήματα. Είναι γενικά ανεκτό από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με το κανονικό γάλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει και τα συμπτώματα από αλλεργία και άσθμα. Οι αλλεργίες προκαλούνται από φλεγμονώδεις αντιδράσεις ενάντια σε κατά τα άλλα αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες. Τα άτομα με υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες, οι οποίες με την σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις, όπως το άσθμα. Σε μελέτες σε ζώα, το κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει αυτές τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις του οργανισμού, οι οποίες σχετίζονται με την αλλεργία και το άσθμα.