Τα τελευταία χρόνια η αγορά των κρυπτονομισμάτων και των NFT’s βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στην επικαιρότητα, ιδιαίτερα στις πιο νεαρές ηλικίες.
Ο πρώτος chef που μπαίνει δυναμικά σε αυτόν τον κόσμο είναι Έλληνας και μάλιστα από τα Καλάβρυτα. Ο βραβευμένος Αλέξανδρος Σπέρχος, με έδρα το Ντουμπάι, καινοτομεί και οδηγεί τη γευστική απόλαυση ένα βήμα παρακάτω, βάζοντάς την στον κόσμο των crypto.
Ο 31χρονος chef, βρέθηκε στη γενέτειρά του για τους εορτασμούς του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων που γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια του, από την πρώτη παραγωγή της περίφημης ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ και μεταξύ άλλων μίλησε για το επίτευγμά του.
Μέσα από τα εστιατόρια που διατηρεί η οικογένειά του στα ορεινά Καλάβρυτα, εξηγεί πώς έκανε την είσοδο σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, μετατρέποντας τα πιάτα του σε… έργα τέχνης. Ενώ, ως επικεφαλής του εστιατορίου ΕΥΖIΝ, που λειτουργεί στο ελληνικό περίπτερο στην παγκόσμια «EXPO 2020» στο Ντουμπάι, επισημαίνει ότι έχει καθιερώσει πολιτική μηδενικών απορριμμάτων στην κουζίνα του, εφαρμόζοντας απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές μαγειρικής.
«Παντρεύω τη γαστρονομία με την τέχνη»
«Δημιούργησα, αρχικά τέσσερα μοναδικά πιάτα, με έντονο άρωμα Ελλάδας, και δύο κοκτέιλ, τα οποία λάμπουν στο σκοτάδι, παντρεύοντας τη γαστρονομία με την τέχνη. H παρουσίασή τους έγινε σε special event στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκείνο ήταν και το χρονικό σημείο που πάρθηκε η απόφαση, αυτά τα πιάτα υψηλής γαστρονομίας, να γίνουν και 3D αρχεία και να μπουν στον κόσμο των NFT’s», αναφέρει ο κ. Σπέρχος.
Ως εκ τούτου, το φαγητό που δημιουργεί ο σεφ Σπέρχου γίνεται πλέον έργο τέχνης σε μια διαρκή δημοπρασία, που ανεβάζει συνεχώς την τιμή, μετατρέποντάς το σε μια άνευ προηγουμένου, επένδυση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο εγγύς μέλλον, αποκτώντας κάποιο NFT πιάτο, ο πλειοδότης θα αποκτά και τη δυνατότητα για ένα fine dining με τον δημιουργό του.
«Σε ό,τι αφορά στην μαγειρική, η φιλοσοφία μου είναι να χρησιμοποιώ πάντα οργανικά συστατικά της υψηλότερης ποιότητας και να παρουσιάζω τα πιάτα μου ως έργα τέχνης. Σαν έναν πίνακα ζωγραφικής μέσα στο πιάτο μας, – χρησιμοποιώντας σχήματα, χρώματα και υφές που δημιουργούν μια μοναδική μαγειρική εμπειρία», σημείωσε ο σεφ, επισημαίνοντας ότι σταθερά επιλέγει προϊόντα από τα Καλάβρυτα, τα οποία και εισάγει στο Ντουμπάι, όπως ο περίφημος τραχανάς, ο οποίος πλαισιώνει πολλά δημοφιλή πιάτα του, και όπως λέει «λατρεύουν να τρώνε οι ξένοι».
Ποιά είναι αυτά τα πιάτα
Ο 31χρονος σεφ εξηγεί ότι η πρώτη special NFT συλλογή περιλαμβάνει τα εξής πιάτα: The Harvest – Σαλάτα μπουράτα με τραγανή κάλυψη ντομάτας “ξαπλωμένη” πάνω σε σκόνη ελιάς, συνοδευμένη με αρωματισμένο ελαιόλαδο βασιλικού και τσάι βουνού από το Καλάβρυτα. The Ocean “AKTE” -Χτένια που “λάμπουν” μέσα από ένα πέπλο αφρού εσπεριδοειδών και άρωμα από λαμπερά λουλούδια. The HUNT Meet Vitamins – Κρέας Wagyu “καθισμένο” σε μωβ πουρέ καρότου, πουρέ χόρτων “ξαπλωμένο” σε σάλτσα κολλαγόνου. Sweet of the Greek Gods – πορτοκαλόπιτα που αναδύεται μέσα από ένα πέπλο καπνού ξηρού πάγου, καθώς και δύο mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ)».
Όπως έγινε γνωστό, οι πλειοδότες που βρέθηκαν στο event είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον σεφ Σπέρχο και να κάνουν τις πρώτες τους προσφορές για την απόκτηση των μοναδικών αυτών NFT’s. Μάλιστα, οι προσφορές έχουν ήδη ξεπεράσει πολύ γρήγορα τα 5 Etherium (ΕΤΗ), (περίπου 20.000ευρώ).
Αποτύπωμα στο περιβάλλον
«Τη δεδομένη στιγμή όλα τα εστιατόρια που στήνω, δουλεύουν με μηδενικά απόβλητα. Μεγάλο παράδειγμα το εστιατόριο που λειτουργώ αυτή τη στιγμή στη μεγαλύτερη διοργάνωση του Ντουμπάϊ, την “Expo2020”. Ακολουθεί καθαρά το πρόγραμμα Zero waste. Ο στόχος μου είναι να προωθήσω, αλλά και να υποστηρίξω την Ελλάδα να αλλάξει στον τομέα της εστίασης, στο κομμάτι των αποβλήτων του φαγητό, στην ελαχιστοποίησή του» σημείωσε ο σεφ.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι ως σεφ που δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στο Ντουμπάϊ έχει παρατηρήσει πως σε πολλές κουζίνες η «σπατάλη» φαγητού που θεωρητικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, είναι μεγάλη.
«Ακόμα και αν φτιάχνουμε ως σεφ νόστιμα πιάτα πρέπει να ενστερνιστούμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε αυτήν την “σπατάλη φαγητού”. Πολλοί σεφ πλέον παίρνουν μέρος στο “Zero waste chef program” και μπορώ να πω ότι αυτό ήταν η αρχή στο να με κάνει να αλλάξω την οπτική μου σχετικά με το πώς χρησιμοποιώ τα υλικά που διαχειρίζομαι σε κάθε μου πιάτο» τόνισε.
Το 2019, ο Αλέξανδρος έγινε ο επίσημος πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα