Σήμερα Κυριακή του Πάσχα την τιμητική τους έχουν το αρνί και το κατσίκι και κάποιοι επιλέγουν παραδοσιακό σούβλισμα στα κάρβουνα και άλλοι το ψήσιμο στο φούρνο. Ωστόσο, πόση ώρα θέλει στην κάθε περίπτωση;
Καταρχήν είναι σημαντικό να ξέρετε ότι για ένα αρνί 8 – 10 κιλών στη σούβλα υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε γύρω στα 15 κιλά κάρβουνα.
Η προετοιμασία της φωτιάς θα μας πάρει περίπου 30 – 45 λεπτά, ειδικά αν δεν έχουμε εμπειρία.
Πως θα καταλάβεις ότι το ψητό σου είναι έτοιμο
Πέραν του χρόνου που θα αναφέρουμε λίγο πιο κάτω η αρχική ένδειξη ότι το αρνάκι ή το κατσικάκι φτάνει στην τελική ευθεία και είναι έτοιμο, είναι όταν πλέον οι αρθρώσεις στα μπούτια του αποκαλυφθούν και φανεί κόκκαλο και έχει δορίσει εξωτερικά.
Το καλό ψήσιμο ενός μεγάλου αρνιού βάρους 12-14 κιλών γίνεται σε χαμηλή φωτιά και χρειάζεται περίπου 5 ώρες. Αν είναι μικρότερο, βάρους 8-10 κιλών χρειάζεται 4 ώρες περίπου ανάλογα με το πόσο δυνατή είναι η φωτιά.
Αν θέλουμε το αρνί μας να είναι έτοιμο μέχρι το μεσημέρι θα πρέπει να το τοποθετήσουμε στη φωτιά το αργότερο μέχρι της 8.30 το πρωί. Για μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο, ακόμα και το ίδιο βάρος να έχει, χρειάζεται περισσότερος χρόνος (γύρω στις 6 ώρες). Ο χρόνος ψησίματος, βέβαια, εξαρτάται από τη δύναμη της φωτιάς και, φυσικά, την ένταση του αέρα.
Για το αρνί στο φούρνο παίζει σημαντικό ρόλο το μέρος του ζώου και τα κιλά. Θα πολογίζετε για ένα μπούτι 1,5 κιλού περίπου 1,5 ώρα