Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων (UPV/EHU) εξέτασαν πόσο υγιεινό είναι το ψάρι ανάλογα με το είδος του λαδιού στο οποίο τηγανίζεται.
Επίσης, μελέτησαν εάν η συγκεκριμένη τεχνική που ακολουθείται στο τηγάνισμα και το είδος του ψαριού συνδέονται με συγκεκριμένες μεταβολές στο λιπιδικό προφίλ του ψαριού.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Food Research, το είδος του λαδιού και ο τρόπος τηγανίσματος καθορίζουν τα επίπεδα τοξικών ουσιών που παράγονται κατά το τηγάνισμα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές τηγάνισαν λαβράκι (Dicentrarchus labrax) και τσιπούρα (Sparus aurata) σε τηγάνι («ρηχό τηγάνισμα») ή σε φούρνο μικροκυμάτων είτε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είτε με ραφιναρισμένο ηλιέλαιο.
Οι μεταβολές στο λιπιδικό προφίλ του λαδιού και το ψαριού καταγράφηκαν με τη βοήθεια πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (H-1 NMR).
Το βασικό εύρημα των ερευνητών ήταν ότι κατά το «ρηχό τηγάνισμα» με ηλιέλαιο σχηματίστηκαν προϊόντα οξείδωσης (αλδεΰδες), μερικά από τα οποία θεωρούνται πιθανώς τοξικά.
Η αντίδραση αυτή δεν παρατηρήθηκε κατά το τηγάνισμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά ούτε κατά το τηγάνισμα σε φούρνο μικροκυμάτων με ηλιέλαιο.
Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώθηκε στην τσιπούρα μετά το τηγάνισμα, ενώ για το λαβράκι αυξήθηκε ή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
Έτσι, οι ερευνητές προτείνουν να χρησιμοποιείται το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κατά το τηγάνισμα του ψαριού και μάλιστα στο φούρνο μικροκυμάτων αντί για το τηγάνι.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.