ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η Κλαυδία απέδειξε ότι «Τίποτα δεν χάνεται-Τίποτα δεν ξεχνιέται» από Πόντο μέχρι Κύπρο...

Casu Marzu: Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο – Πώς παράγεται

Ωριμάζει με τη βοήθεια ζωντανών προνυμφών, δημιουργώντας μια έντονη γεύση που λίγοι τολμούν να δοκιμάσουν

Casu Marzu: Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο – Πώς παράγεται

Το Casu Marzu παράγεται στη Σαρδηνία και είναι γνωστό ως «το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο», καθώς ωριμάζει με τη βοήθεια ζωντανών προνυμφών, δημιουργώντας μια έντονη γεύση που λίγοι τολμούν να δοκιμάσουν.

Παρόλο που η πώλησή του είναι παράνομη, οι ντόπιοι συνεχίζουν να το παράγουν και να το καταναλώνουν, διατηρώντας ζωντανή μια παράδοση αιώνων που φτάνει μέχρι την αρχαιότητα.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει το Casu Marzu τόσο ξεχωριστό -και τόσο αμφιλεγόμενο;

Πώς παράγεται το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο

Οι μύγες του τυριού (Piophila casei) γεννούν τα αυγά τους στις ρωγμές του τυριού, συνήθως στο fiore sardo, το αλμυρό pecorino της Σαρδηνίας.

Όταν οι προνύμφες εκκολαφθούν, ανοίγουν δρόμο μέσα στην πάστα, διασπώντας τις πρωτεΐνες και μετατρέποντας το σκληρό τυρί σε μια απαλή, κρεμώδη λιχουδιά.

Ο τυροκόμος στη συνέχεια αφαιρεί την επιφάνεια του τυριού -το μόνο σημείο που παραμένει ανέπαφο από τις προνύμφες- και αποκαλύπτει το εσωτερικό. Η σκηνή δεν είναι για τους λιπόψυχους, καθώς τα σκουλήκια αρχίζουν να κινούνται έντονα.

Κάποιοι ντόπιοι χρησιμοποιούν φυγόκεντρο δύναμη για να τα απομακρύνουν, ενώ άλλοι προτιμούν να το τρώνε όπως είναι, με όλα του τα «συστατικά».

Αν κάποιος ξεπεράσει την πρώτη αίσθηση αηδίας, το casu marzu προσφέρει μια έντονη, πικάντικη γεύση που θυμίζει τα μεσογειακά βοσκοτόπια και αφήνει μια επίγευση που διαρκεί για ώρες.

Παρόλο που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι αφροδισιακό, υπάρχουν ανησυχίες πως τα σκουλήκια θα μπορούσαν να επιβιώσουν κατά την κατάποση και να προκαλέσουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί καμία σχετική περίπτωση.

Αν και η πώλησή του απαγορεύεται, οι κάτοικοι του νησιού απολαμβάνουν το casu marzu εδώ και αιώνες.

«Η παρουσία των σκουληκιών είναι η μαγεία και η ουσία αυτού του τυριού», αναφέρει στο CNN Travel ο γαστρονόμος Paolo Solinas.

Ενώ κάποιοι ντόπιοι το αποφεύγουν, άλλοι που έχουν μεγαλώσει με το παραδοσιακό pecorino εκτιμούν τη μοναδική γεύση του.

Όπως λέει ο Solinas, «για ορισμένους βοσκούς, το casu marzu είναι μια σπάνια απόλαυση, προορισμένη για τους πιο τολμηρούς».

Νομικό καθεστώς και πρόστιμα

Το νομικό καθεστώς του casu marzu παραμένει ασαφές, κινούμενο σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ παράδοσης και νομοθεσίας.

Αν και έχει καταχωριστεί ως παραδοσιακό προϊόν της Σαρδηνίας και προστατεύεται σε τοπικό επίπεδο, η ιταλική κυβέρνηση το έχει χαρακτηρίσει παράνομο από το 1962.

Ο λόγος είναι οι κανονισμοί που απαγορεύουν την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα.

Όσοι επιχειρούν να το πωλήσουν μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία φτάνουν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν την απαγόρευση με χαμόγελο, καθώς το τυρί παραμένει βαθιά ριζωμένο στην πολιτιστική τους ταυτότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.