Κάτι που δεν θέλουμε με τίποτα να μας συμβεί όταν φτιάχνουμε κουραμπιέδες στο σπίτι είναι να «απλώσουν» και να χάσουν το σχήμα τους όταν ψήνονται.
Οι λόγοι για αυτή την συνηθισμένη καταστροφή είναι απλοί.
1. Η αμέλεια. Στην ζαχαροπλαστική η σωστή τήρηση της συνταγής -χρόνοι, ποσότητες και ποιότητες- είναι απαραίτητοι.
Γι’ αυτό πρέπει πάντα η συνταγή μας, αν δεν οικογενειακή, να προέρχεται από κάποια αξιόπιστη πηγή που θα την ακολουθήσουμε κατά γράμμα. Στη συνέχεια, για την αποφυγή λάθους, μετράμε τα υλικά και τα έχουμε έτοιμα σε ξεχωριστά δοχεία στον πάγκο μας.
2. Το χτύπημα του βουτύρου. Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε, αιγοπρόβειο ή αγελαδινό ή συνδυασμός των δύο, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -όχι ρευστό.
Το βάζουμε στον κάδο του μίξερ -ναι, ο κουραμπιές θέλει μίξερ- μαζί με τη ζάχαρη άχνη και τον χτυπάμε 10 – 15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν κρέμα σαντιγί.
Ξεκινάμε στην χαμηλότερη ταχύτητα για να μην πεταχτεί παντού η ζάχαρη και συνεχίζουμε μέχρι την υψηλότερη ταχύτητα, διακόπτοντας για να καθαρίσουμε τα τοιχώματα του κάδου.
3. Η ζάχαρη παίζει κρίσιμο ρόλο για να βγει «σωστός» ο κουραμπιές. Η ζάχαρη πρέπει να είναι άχνη και όση προβλέπει η συνταγή.
Παραπάνω ζάχαρη θα έχει ως συνέπεια νομοτελειακά να απλώσει ο κουραμπιές. Άλλωστε, οι κουραμπιέδες είναι άγλυκα σχετικά μπισκότα που παίρνουν γλύκα από το άχνισμα.
4. Τέλος, όταν προσθέτουμε το αλεύρι, όσο λιγότερες κινήσεις κάνουμε, τόσο το καλύτερο. Το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα, τόσο όσο να το απορροφήσει το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.