Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν βρεθεί στην κουζίνα προετοιμάζοντας ένα φαγητό, η πιο συχνή θερμοκρασία ψησίματος που προτείνεται στις συνταγές είναι οι 180 βαθμοί.
Αυτό ισχύει είτε μιλάμε για πίτες, είτε για κέικ, είτε για κάποιο φαγητό όπως οι γίγαντες.
Ο λόγος που όλα αυτά ψήνονται στην ίδια θερμοκρασία δεν είναι καθόλου τυχαίος, και είναι άκρως επιστημονικός!
Πρόκειται για την αντίδραση που «ακούει στο όνομα» Maillard, η οποία πήρε το όνομά της από τον Γάλλο φαρμακοποιό, Louis Camille Maillard.
Όπως αποκαλύπτει το βιβλίο The Royal Society of Chemistry, «χωρίς τη χημεία του L.C.Maillard δε θα είχαμε σκούρο ψωμί ή χρυσαφιά γαλοπούλα, τα κέικ και τα αρτοσκευάσματά μας θα ήταν χλωμά και αναιμικά και θα χάναμε το ξεχωριστό χρώμα της γαλλικής κρεμμυδόσουπας».
Ουσιαστικά αυτή η αντίδραση είναι υπεύθυνη για το καφέ χρώμα της πρωτεΐνης και των σακχάρων, που προκύπτει περίπου στους 180 βαθμούς.