Αν έχεις πάει στη Κρήτη, τότε σίγουρα θα έχεις εντυπωσιαστεί από την εξαιρετική ποιότητα τυριών που έχουν. Στα Χανιά φτιάχνεται ένα τυρί που λέγεται “μαλάκα”. Μπορεί να είναι παρεξηγήσιμο το όνομα του, αλλά η γεύση του είναι μοναδική.
Εξωτερικά μοιάζει με την ιταλική μοτσαρέλα, όμως στη πραγματικότητα είναι γραβιέρα που δεν έχει ωριμάσει.
Παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα, και τα τελευταία χρόνια το βλέπεις όλο και πιο συχνά στην ελληνική κουζίνα αλλά και σε πιάτα του εξωτερικού.
Συνοδεύει άριστα δροσερές, καλοκαιρινές σαλάτες, ενώ στέκεται και από μόνο του σαν συνοδευτικό σε κυρίως πιάτα.
Στη Κρήτη το συναντάς κυρίως στα πασχαλινά τραπέζια, καθώς είναι και η περίοδος που το γάλα ρέει άφθονο.
Το ξεχωριστό τυρί συνοδεύει και μια πρωτότυπη ιστορία, από αυτές που συναντάς μόνο στην ελληνική πραγματικότητα.
Στα Χανιά φτάνει τη δεκαετία του 1970, ένας κρατικός λειτουργός, σαν υπεύθυνος αγορανομίας, με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα.
Χωρίς να ξέρει τα τοπικά εδέσματα, τρώει τη μαλάκα, ενώ στο μυαλό του πιστεύει ότι τρώει φέτα.
Παρά τα όσα του είπαν οι μπακάληδες της περιοχής, ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος δεν τους πίστεψε και επέβαλλε πρόστιμο και έστειλε στα δικαστήρια 50 μπακάληδες για πώληση φέτας, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του υπουργείου.
Μάλιστα παρά τις καταθέσεις από ανθρώπους του υπουργείου Εμπορίου, οι δικαστές επέβαλλαν τη ποινή και οι μπακάληδες πλήρωσαν το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε.