Για σουτζούκια, παστουρμάδες και κάθε είδους αλλαντικά που «τρελαίνουν» τον ουρανίσκο, όλοι ξέρουν ότι ένα είναι το όνομα στην Ελλάδα: «Μιράν»!
Και φυσικά δεν είναι τυχαίο, αφού η παράδοση της οικογένειας κρατάει εδώ και 100 χρόνια από μικρούς και μεγάλους, και αυτό είναι και το μυστικό, το ότι διατηρεί την αυθεντική αυτή συνταγή, «ζωντανή» εδώ και χρόνια.
Γιατί ξεχωρίζει σε ένα συγκεκριμένο σημείο: Την ποιότητα των πρώτων υλών και τον εξαντλητικό ποιοτικό έλεγχο της παραγωγής!
Όλα ξεκίνησαν από το μεράκι, το πάθος και την τέχνη του Μιράν Κουρουνλιάν, του ιδρυτή και εμπνευστή της εταιρείας ΜΙΡΑΝ.
Η καταγωγή από την Καισαρεία της Καππαδοκίας.
Η περιπλάνηση από το 1915 με την γενοκτονία των Αρμενίων, στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί στη Χίο, τον Πειραιά και την Παλιά Κοκκινιά.
Εκεί όπου ο παππούς Μιράν καταπιάστηκε με την τέχνη που γνώριζε περισσότερο από καθετί: Να φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκι με όλη του τη μαεστρία και όλα τα μυστικά που, όπως αποδείχθηκε, έκαναν τον κόσμο να τα προτιμήσει.
Σήμερα οι απόγονοί του όχι απλώς διατηρούν την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων «Μιράν», αλλά έχουν προσθέσει και πολλά άλλα στην γκάμα τους.
Πρώτος και καλύτερος, παραμένει ο παστουρμάς. Ένα αλλαντικό γνωστό σε όλους μας για την εκρηκτική και ιδιαίτερη γεύση του, τον οποίο μπορείς να γευτείς από το πρωί με τα αυγά σου, μέχρι και σε πεϊνιρλί, πίτσα ή ότι τραβάει η όρεξή σου, «εκτοξεύοντας» την κάθε συνταγή.
Στον «Μιράν» θα βρεις τεράστια ποικιλία από παστουρμά. Μοσχαρίσιος, πρόβειος, βουβαλίσιος αλλά και τον άοσμο παστουρμά, τον οποίο θα απολαύσεις χωρίς τύψεις, αφού δεν υπάρχουν συνέπειες οσμής από το τσιμένι!
Εξίσου νόστιμο και κλασσικό ορεκτικό είναι το αγαπημένο σουτζούκι, με την γνήσια συνταγή του παππού Μιράν. Τρώγεται σκέτο, με αυγά, σε μακαρονάδα, σε πίτσα, σε πεϊνιρλί και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς!
Φυσικά, δεν γίνεται να λείψουν από το πασχαλινό τραπέζι τα αρμένικα κεμπάπ και τα μοσχαρίσια λουκάνικα «Μιράν», τα οποία συνδυάζουν άψογα ποιότητα και γεύση και είναι ιδανικά για σχάρα ή τηγάνι.Θα κάνουν σίγουρα όλη τη γειτονιά να «μυρίσει»!
Αφού διανύουμε τις τελευταίες μέρες της Σαρακοστής δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα σαρακοστιανά εδέσματα, τα οποία προσφέρουν σε αφθονία τα παντοπωλεία του «Μιράν».
Πρώτα και καλύτερα, τα αγαπημένα σε όλους μας ντολμαδάκια, ένα παραδοσιακό πιάτο της Αρμενίας που αγαπάμε και εμείς πολύ σαν λαός.
Τα χειροποίητα σπιτικά ντολμαδάκια,η ταραμοσαλάτα, το ταμπουλέ, το χούμους αλλά και η πολίτικη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα του «Μιράν» θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς, αφού ξυπνούν μνήμες των παιδικών μας χρόνων και γευσεις των συνταγών της γιαγιάς.
Μεγάλη ποικιλία θα βρείτε επίσης στους παραδοσιακούς χειροποίητους χαλβάδες σε χίλιους δυο συνδυασμούς για όλα τα γούστα. Από σοκολάτα με φουντούκι, μέχρι καφέ, φιστίκι και κακάο!
Σε όλα τα καταστήματα ΜΙΡΑΝ θα βρείτε επίσης τεράστια ποικιλία από σπάνια ελληνικά τυριά και αλλαντικά,ιδιαιτερα προϊόντα όπως μπαχαρικά, αλίπαστα και εκλεκτά εδέσματα από Μικρούς Έλληνες παραγωγούς.
Επιπλέον μπορείτε να προμηθευτείτε ή να γευτείτε εκεί με το κρασί σας (Αγορά Χαλανδρίου, Α. Παπανδρέου 35) τα πιο γευστικά προϊόντα ζύμης όπως τα πεϊνιρλί, τις φλογέρες, τις χειροποίητες πίτες με παστουρμά ή σουτζούκι Μιράν.
Στα παντοπωλεία «Μιράν»Αθήνα(Ευριπίδου 45), Πειραιά(Τσαμαδού 2 & Γούναρη) και Χαλάνδρι(Α. Παπανδρέου 35) είναι διαθέσιμες όλες αυτές οι λαχταριστές γεύσεις να τις δοκιμάσετε, όπου θα σας προσφέρουν οι νεότερες γενιές που παραμένουν πιστές στην ποιότητα και την παράδοση.