Επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας περισσέψει λίγο (ή πολύ) αρνί από το τραπέζι του Πάσχα, σας δίνουμε ιδέες για το τι να το κάνετε.
Αξιοποιήστε με απλές και γρήγορες συνταγές το Πασχαλινό αρνάκι που περίσσεψε.
Χανιώτικη τούρτα
Υλικά για 1 ταψί 34-36 εκ.
2 φύλλα σφολιάτα
400 γρ. αρνάκι (από μπούτι) ψημένο, ξεκοκαλισμένο
400 γρ. μυζήθρα γλυκιά, τριμμένη με το χέρι
200 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών
1 αυγό για τη γέμιση + 1 αυγό για το άλειμμα της πίτας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κανέλα, σκόνη
σουσάμι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τυριά και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψάκι και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε το κρέας και στρώνουμε καλά με τα χέρια μας. Πασπαλίζουμε με το μισό δυόσμο και προσθέτω το κρεατόζουμο.
Αδειάζουμε το μείγμα των τυριών επάνω στο κρέας και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο δυόσμο και κανέλα.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και αλείφω με το δεύτερο αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε την πίτα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C, για 1 ώρα.
Γεμιστά μπουρεκάκια με αρνί
Υλικά
Για 2-4 άτομα
3 κούπες ψιλοκομμένο αρνάκι (ήδη ψημένο)
2 κουταλιές λάδι
1 κούπα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1/2 κούπα μαϊντανό
1/2 κούπα άνηθο
250 γραμμάρια φέτα
φύλλο για πίτες
σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέσα στις 2 κουταλιές λάδι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αρνάκι με τον άνηθο και το μαϊντανό και τη φέτα. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια.
Κόβουμε το φύλλο κάθετα στη μέση.
Λαδώνουμε το μισό φύλλο και διπλώνουμε το υπόλοιπο πάνω από το λαδωμένο. Βάζουμε 3-4 κουταλιές από τη γέμιση στη βάση του φύλλου και διπλώνουμε αριστερά και δεξιά. Ξανά λαδώνουμε και ύστερα τυλίγουμε. Αραδιάζουμε τα μπουρεκάκια σε ένα λαδωμένο ταψάκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αρνάκι κοκκινιστό με μακαρόνια
Υλικά
Για 2-4 άτομα
2 κιλά αρνί χωρίς κόκαλα από το οποίο θα αφαιρέσουμε την πέτσα
½ κιλό ζυμαρικά φετουτσίνι
2 μεγάλες ντομάτες ώριμες
1/3 κούπας ελαιόλαδο
½ κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
4 κούπες νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το αρνί σε μεγάλα κομμάτια και στη συνέχεια σε κύβους.
Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το αρνί.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά (από την οποία έχουμε βγάλει τα σπόρια και την έχουν ψιλοκόψει) ,τα ανακατεύομε και τα σοτάρουμε και αυτά μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το νερό και στη συνέχεια αλάτι και πιπέρι.
Όταν το νερό θα πλησιάζει στο σημείο βρασμού θα σχηματιστεί ένας αφρός στην επιφάνεια της κατσαρόλας, τον οποίο θα αφαιρέσουμε για να μην ξεχειλίσει το περιεχόμενο της.
Μόλις πάψει να σχηματίζεται ο αφρός, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά και θα αφήσουμε το κρέας να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Στο χρονικό αυτό σημείο προσθέτουμε τις ντομάτες και τα φετουτσίνι και αφήνουμε το κρέας να βράσει για άλλα 10 λεπτά