ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «δανεικά κι αγύριστα» κι ο ΣΥΡΙΖΑ «τα παίρνει» από τους βουλευτές του! Ωραία χώρα!

Taste Atlas: Αυτά είναι τα 100 καλύτερα μπισκότα στον κόσμο – Τρία ελληνικά στην πρώτη 20άδα

Δείτε τη λίστα που δημοσίευσε το Taste Atlas

Taste Atlas: Αυτά είναι τα 100 καλύτερα μπισκότα στον κόσμο – Τρία ελληνικά στην πρώτη 20άδα

Στη λίστα του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα μπισκότα στον κόσμο, βρίσκονται τα μελομακάρονα, αμυγδαλωτά και μουστοκούλουρα. 

Με βαθμολογία 4,4, τα μελομακάρονα «σφραγίζουν» την πρώτη πεντάδα του καταλόγου, με τα αμυγδαλωτά να τερματίζουν με βαθμολογία 4,1 στην 11η θέση και να μην μπαίνουν στη δεκάδα για πολύ λίγο.

Επίσης, στην πρώτη 20άδα είναι τα αγαπημένα μουστοκούλουρα ενώ πιο κάτω είναι οι κουραμπιέδες, τα μαμούλια και τα παξιμαδάκια.

5η θέση, μελομακάρονα

«Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα είναι σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα σιμιγδαλένια μπισκότα αρωματίζονται παραδοσιακά με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ. Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μελομακάρονα περιχύνονται με σιρόπι μελιού και στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλεσμένα καρύδια» γράφει το Taste Atlas.

11η θέση, αμυγδαλωτά

«Αυτά τα ντελικάτα ελληνικά μπισκότα παρασκευάζονται από αλεσμένα αμύγδαλα, ασπράδια αυγών, ζάχαρη και διάφορα αρώματα όπως νερό από άνθη πορτοκαλιάς, λικέρ ή βανίλια. Συνήθως διακοσμημένα με αμύγδαλα, τα βρίσκουμε σε διάφορες μορφές και περιστασιακά συνδυάζονται με κρέμες ζαχαροπλαστικής. Τα αμυγδαλωτά παραδοσιακά ψήνονται και απολαμβάνονται σε ειδικές περιστάσεις και συχνά δίνονται ως δώρα σε βαφτίσεις και γάμους».

13η θέση, μουστοκούλουρα

«Το βασικό συστατικό σε αυτά τα μαστιχωτά, μαλακά μπισκότα είναι ο μούστος σταφυλιού ή το πετιμέζι, που μοιάζει με σιρόπι. Αναμειγνύεται σε μια εύπλαστη ζύμη που συνδυάζει ζάχαρη ή μέλι, αλεύρι, διογκωτικό, χυμό πορτοκαλιού και μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο. Η ζύμη παραδοσιακά γίνεται σε λεπτά ρολά που στη συνέχεια πλάθονται σε μεσαίου μεγέθους στρογγυλά μπισκότα. Δεδομένου ότι ο μούστος σταφυλιών είναι ένα φθινοπωρινό προϊόν, τα μπισκότα συνήθως απολαμβάνονται όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Η γεύση τους θυμίζει μελόψωμο και συνδυάζονται καλύτερα με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι».

35η θέση, κουραμπιέδες

«Αυτά τα τραγανά και βουτυράτα κουλουράκια είναι ένα κλασικό ελληνικό γλυκό. Παρόλο που ορισμένες παραλλαγές χρησιμοποιούν καρύδια, παρασκευάζονται παραδοσιακά με μια πλούσια ζύμη που ενσωματώνει αλεσμένα αμύγδαλα, βούτυρο και διάφορα αρώματα όπως βανίλια ή δυνατό κονιάκ. Συνήθως είναι σε σχήματα μισοφέγγαρου ή στρογγυλά και επικαλύπτονται γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη. Παραδοσιακά, οι κουραμπιέδες είναι ένα βασικό χριστουγεννιάτικο μπισκότο, αλλά συνδέονται επίσης με το Πάσχα και πολλές άλλες ειδικές περιστάσεις».

72η θέση, μαμούλια

«Τα μαμούλια είναι γιορτινά ελληνικά μπισκότα που παρασκευάζονται παραδοσιακά στο νησί της Χίου, αν και τρώγονται και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Για να φτιάξετε τα μπισκότα, πλάθετε μια ζύμη από αλεύρι, βούτυρο, φρέσκο ​​γάλα, ζάχαρη, αυγά, ελαιόλαδο, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και κονιάκ, σε μικρές μπάλες. Γεμίζετε με ένα μείγμα από ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Η γέμιση αποτελείται συνήθως από αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης και ζάχαρη ζαχαροπλαστικής και συνήθως αρωματίζεται με ανθόνερο, κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο. Τα μπισκότα συχνά παίρνουν το σχήμα αχλαδιού και αφού ψηθούν, συνήθως ραντίζονται με ανθόνερο και επικαλύπτονται με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής πριν τα σερβίρουν.

Οι κάτοικοι της Χίου συνήθως προσφέρουν αυτά τα μπισκότα ως μέρος του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου μπουφέ μαζί με διάφορες άλλες γλυκές σπεσιαλιτέ και μεζέδες (αλμυροί), όλα με άφθονο ντόπιο κρασί και ρακή (παραδοσιακό απόσταγμα). Αυτά τα μπισκότα συχνά αρωματίζονται με την τοπική μαστίχα (ρετσίνι) και παρασκευάζονται και για άλλες ειδικές περιστάσεις όπως γάμους».

74η θέση, παξιμαδάκια

«Τα παξιμαδάκια είναι μια ελληνική εκδοχή του μπισκότου. Τα μπισκότα αυτά παρασκευάζονται με συνδυασμό με αλεύρι, μαγειρική σόδα, χυμό πορτοκαλιού, χυμό και φλούδα λεμονιού, ελαιόλαδο, κανέλα, φρυγανισμένο σουσάμι, ζάχαρη και μπέικιν πάουντερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κολλώδης ζύμη πλάθεται σε κορμούς που ψήνονται μέχρι να σφίξουν, κόβονται σε φέτες και στη συνέχεια ψήνονται ξανά σε χαμηλότερη θερμοκρασία, η οποία θα τραβήξει την υγρασία από τα μπισκότα. Αυτά τα δύο φορές ψημένα μπισκότα θα πρέπει να κρυώσουν τελείως προτού μπουν σε αεροστεγή δοχεία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.